december 03, 2007

"Diktatorn Chávez"

I typisk "totalitär" och "diktatorisk" stil valde Hugo Chávez att erkänna förlusten i folkomröstningen om den reformerade konstitutionen trots att en hel del röster fanns kvar att räkna och Nej-sidan hade ett övertag på endast 1.4%. Chavez sade sig lita på valmyndighetens bedömning att tendensen var oåterligkallig. Som den "auktoritära" ledaren Chavez är gratulerade han också sina motståndare för segern.

Chávez manade anhängarna till reformen att inte låta sig nedslås: "Vårt radikala förslag kan inte genomföras...just nu. Vi fortsätter bygga vår socialism ifrån den utmärkta konstitution vi har".

Jag vill tänka positivt och på sikt är möjligtvis en knapp Nej-seger bättre än en knapp Ja-seger. Mer tid, utbildning och kamp behövs. En Ja-seger med svagt mandat hade försvårat implementationen av reformen.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket sorgligt men det ska bli intressant att se hur saker och ting utvecklar sig. Det är omöjligt att föra socialistisk politik med en liberal kapitalistisk grundlag.

Men det lär hjälpa Chavez på så sätt att förlusten slår hål på den borgerliga myten om diktatur och valfusk. Medborgarna oavsett om de är för eller emot honom lär få en mycket större tilltro till honom och demokratin. Alla borgare bör skämmas för sitt hyckleri. När det går dem väl är det rättvisa val, när det går dåligt är det valfusk (det måste det ju vara...). Kanske var det rentav valfusk av oppositionen som gjorde att de segrade?

Nej, troligtvis inte.

Venezuelanerna kommer antagligen att inse att de valde fel i sinom tid. Saker och ting kommer inte förbättras. Och det vore dumt om försämringen skedde under Chavez mandatperiod.

Frågan är också om folket när det kommer till kritan vill kunna välja om Chavez eller inte.

Anonym sa...

Plus, en god ide kan vara att länka direkt till SVD/DN artiklar. (en liten minimal länk räcker size 0.1). På så sätt kan folk se länken till din blogg på stora nyhetssidor.

elliv sa...

tack för tipset HB.
Venezuela har kanske världens säkraste valsystem så ingen anhängare till reformen behöver känna sig lurad.

Anonym sa...

Man får inte låta sig nedslås av det här. Vägen till socialismen är inte spikrak. Det kommer komma värre nederlag än det här. Men kampen fortsätter...venceremos!

Fredrik Andersson sa...

Nej, socialismen i Venezuela slås inte tillbaka av det här. Själv ser jag fram emot att följa bygget av PSUV.

Anonym sa...

Om Chavez sakta gör om landet kommer han att lyckas behålla makten, men om han genomför socialistiska förslag för snabbt kommer det sparkas bakut. Det gäller att skapa hegemoni!
Någonting vänstern vet att högern brukar vara duktiga på.

Jag själv tror inte att systemet kommer fungera i längden, men det skall bli intressant att se hur det går. Cuba är ju ex. ett tragiskt land, så om nu socialismen skall genomföras någonstans så ligger väl Venezuela bra till.

Karl Popper

Klas sa...

Man undrar ju dock varför obegränsad presidenttid ingick i förslaget ?

Är landet så demokratiskt så välkommnar väl presidenten att avsättas när hans omval tar "slut" - annars börjar man närma sig maktfullkomlighet och senare diktatur !

/K