augusti 23, 2007

John Pilger regerar


Så. Har nu äntligen fått tag i och kollat på John Pilgers film The War On Democracy. Den fokuserar på Latinamerika och folkens kamp för demokrati och rättvisa. Och allt vad detta innebär på USA:s "bakgård". Filmen innehåller fruktansvärda vittnesmål om tortyr och övergrepp. Men filmen är i grunden väldigt positiv. Inte minst pga av de framsteg som sker i t.ex Venezuela och Bolivia. Pilger intervjuvar också Hugo Chávez.

Filmer som dessa är ovärderliga i det annars så kompakt dystra mediaklimatet. Pilger pratar med människor som inte existerar enligt västvärldens massmedia. De människor vars kamp, krav och livsvillkor är totalt likgiltiga för liberala tyckare.

The War On Democracy kommer förhoppningsvis sändas på svensk TV så snart som möjligt. Men med en hyfsat internetuppkoppling kan filmen ses med hygglig kvalitet här.

Mer Pilger
Pilger-citat: "Liberal Democracy is moving toward a form of corporate dictatorship."

Detta kunde inte vara tydligare när man läser NY Times senaste attack på Chávez och Venezuela. NY Times attackerar Chávez för att vara "odemokratisk". Och dom försöker förklara varför.

Mr. Chávez’s plan is just another step in the march to increase his government’s control over Venezuela’s politics and economy.
Just så. Folkvalda och regering ska enligt den nyliberala modellen inte lägga sig i ekonomi och politik. Sånt ska skötas av privata intressen. Allt annat är "odemokratiskt".
Vidare får menar NY Times att han ska skämmas för att hans supportrar varit så framgångsrika så att dom genom att väljas till parlament och guvernörsposter gett Chávez alldeles för stor makt.
And his government has not been shy about using the apparatus of the state to boost Mr. Chávez’s vast popularity among Venezuela’s poor.
Genom att genomföra populära reformer som gynnar stora grupper har Chávez "fuskat". Folkvalda ska ju som sagt bara administrara och inte störa storföretagens och överklassens överhöghet. Att försöka regera för den stora massan är väldigt "fult" gjort av Chávez.
Den liberala "demokratin" verkar allstå gå ut på att så lite som möjligt ska styras av folkvalda. När folkvalda utövar makt är detta alltså "odemokratiskt". För övrigt nämner NY Times Orwell i sin ledare...

Slutligen. Ännu mer Pilger. Missa inte hans artikel i Aftonbladet. Här ett litet smakprov:

Propagandan som riktades mot Allende och, i ett senare skede, mot den sandinistiska vänsterregeringen i Nicaragua, har stora likheter med dagens kampanj mot de växande folkliga demokratiska rörelserna i Latinamerika. Kampanjen tar först och främst sikte på Venezuela, och i synnerhet Chávez, och själva hätskheten i angreppen antyder att något spännande håller på att hända - och så är det verkligen. Tusentals fattiga venezuelaner får nu träffa en läkare för första gången i sitt liv, deras barn blir vaccinerade och de får dricka rent vatten.

Mer än 25 000 kommunala råd har upprättats vid sidan om de gamla korrumperade lokala byråkratierna. Många utgör levande exempel på fungerande gräsrotsdemokrati. Talespersoner väljs, men alla beslut, idéer och utgifter måste godkännas av en rådsförsamling. I städer som sedan länge kontrollerats av oligarker och deras servila medier har denna explosion av folklig makt börjat förändra människors liv.

Andra bloggar om: , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

great blog elliv. :)

yes, I 'get' the spirit of what you are writing here.

How many of your fellow country women and men believe the lies as about 'Chavez the dictator'?

Anonym sa...

Ja, troligen sa det ar