november 15, 2007

17 dagar kvar



Med bara 17 dagar kvar till folkomröstningen om grundlagsreformen i Venezuela verkar situationen ha förbättrats lite. För bara någon vecka sedan verkade det som oppositionen skulle bojkotta folkomröstningen och istället satsa allt på att skapa kaos i landet. Våldsamheterna har dock mattats av och allt fler inom oppositionen har nu tagit ställning för att deltaga i folkomröstningen genom att rösta NEJ. Visserligen har flera politiska partier aldrig tvekat om sitt deltagande men dessa röster har censurerats av oppositionens massmedia. Nu släpps dessa röster fram vilket tyder på att de verkliga bossarna inom oppositionen har gett upp tanken på att stoppa folkomröstning med våld.

november 12, 2007

Kungen och Chávez


Incidenten på toppmötet i Chile är visserligen just bara en incident. Men den upphetsade stämning var ingen tillfällighet. Den markerar att den latinamerikanska vänstern tar för sig. I grunden handlar det om intressekonflikter. Spaniens storföretag har en historisk stark ställning att försvara i latinamerika. Men flera länder vill nu minska sitt beroende av västvärlden, bl.a genom att reglera sina marknader och i vissa fall nationalisera strategiska delar av ekonomin. Det spanska kapitalet är inte intresserat av detta.

I flera massmedier har det raporterats att den spanske kungen lämnade mötet p.g.a Chávez tal. Detta är inte sant. Kungen rusade ut från mötet i vredesmod när Daniel Ortega klagade på spanska företags inblandning i Nicaraguas valrörelse.

Dock är det sant att kungen bad Chávez "hålla käften" efter att Chávez klagat på den f.d. spanska premiärministern Aznars ständiga attacker på Venezuela. Jag gissar att Chávez i sitt inre jublade när när han upptäckte det. I 2 dagar har nu Chávez "svarat" monarken efter retorikens alla regler. "Ingen kan få tyst på oss, allra minst någon kung". "Statschefer borde respektera varandra. Och vi är båda statschefer, visserligen med den lilla skillnaden att jag blivit vald av mitt folk 3 gånger." "Herr Kung, vi kämpade ett långt krig för bli befria oss från den spanska överhögheten. Vi barn till Bolivar vägrar ta order från någon monarki. Vi är fria, vare sig ni vill eller inte.". Chávez undrade också om kungen var inblandad i statskuppen 2002. USA och Spanien var de länder som öppet stödde kuppjuntan. Relationerna mellan länderna väntas dock inte förändras nämnvärt. Båda har för mycket att förlora på det.

I Venezuela har oppositionen av ren reflex gått till "försvar" för den spanska kungen. Och Chávez-anhängarna hyllar stolt sin president och retar oppositionen för deras brist på respekt för sitt eget land.

november 03, 2007

Högerhuliganer i Caracas

I brist på folkligt stöd försöker privata massmedier och våldsamma demonstranter skapa en bild av Venezuela som ett land i kaos och missnöje. I vilket västland som helst hade dessa våldsverkare varit fängslade men i Venezuela behandlas dom med silkeshandskar. En bidragande anledning lär vara massmedias försök att presentera Chavez regering som "repressiv". Uppgifter om att 500 högerstudenter under hösten "utbildats" av CIA i Miami verkar rimliga. Målet med våldet är att producera motreaktioner från polisen som sen kan vräkas ut i privata massmedier som bevis på "repression". Polis är dock välutbildad. Demonstrationerna är en del av högerns kampanj för att stoppa folkomröstningen om ändringar i konstitutionen.