november 03, 2007

Högerhuliganer i Caracas

I brist på folkligt stöd försöker privata massmedier och våldsamma demonstranter skapa en bild av Venezuela som ett land i kaos och missnöje. I vilket västland som helst hade dessa våldsverkare varit fängslade men i Venezuela behandlas dom med silkeshandskar. En bidragande anledning lär vara massmedias försök att presentera Chavez regering som "repressiv". Uppgifter om att 500 högerstudenter under hösten "utbildats" av CIA i Miami verkar rimliga. Målet med våldet är att producera motreaktioner från polisen som sen kan vräkas ut i privata massmedier som bevis på "repression". Polis är dock välutbildad. Demonstrationerna är en del av högerns kampanj för att stoppa folkomröstningen om ändringar i konstitutionen.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant!
MKH Fredrik
Kommunisternas blogg

Anonym sa...

Hejsan!! Jag ville göra delaktig av ett svar jag gav Zaida Ctalán.

”Bananrepubliken” Venezuela vill bli stor! Konstitutionell Reform del 2

Jag blir varje gång förvånad över vad de så kallade liberala demokrater (som i verklighet är en bunt hycklare) kommer med argument om den odemokratiska karaktären av den Bolivarianska Revolutionen i Venezuela. Senast i listan är miljöpartisten Zaida Catalán som utrycker sin ”bestörtning” över att konstitutionen i Venezuela ska inneha ordet ”Socialism”. Förutom att allmänt visa hennes okunskap om de moraliska värderingar som ligger till grunden för den historiska rörelse som kallar sig socialism, visar hon dessutom sin innersta förakt för folket i de rika länder i syd men som i stora delar lever i fattigdom (för de ÄR rika länder). Hon utryckte sin hopp att ”andra bananrepubliker” inte ska följa Venezuelas väg.

Själv är jag inte socialist, har aldrig varit medlem i någon socialist eller kommunist parti MEN jag stödjer den nationella befrielsen av våra bröder i Latinamerika som har varit under den koloniala stöveln så länge. Först av spanjorerna, efter av engelsmännen, och sist amerikanerna.

När det gäller spanjorer är dem ett särskilt kapitel i förhållande med Latinamerika. Kanske har ni sett på TV hur en feg spanjor sparkade en ung flicka från Ecuador på tunnelbanan i Barcelona. Jag har själv jobbat i Spanien vid flera tillfällen och de är verkligen ett folk med mindervärdeskomplex som måste avreagera sig på försvarslösa. Nu ska de vara ”européer”, och därför måste de ge sig på svagare grupper. Det faller inte dem att de bär en historisk skuld på att just de människorna är ”svaga” just nu (förhoppningsvis inte länge till).

Det var ju dem som etablerade det feodala systemet som den latinoamerikanska kapitalismen utvecklades ifrån. Ta Bolivia, landet har nyligen fått den förste indian presidenten på 500 år! Det landet där Spanien stal så mycket silver som enligt koloniala rapporter ”kunde man bygga en bro av silver från Amerika till Spanien” och där en liten korrupt liten vit minoritet har haft makten. Nu planerar samma lilla korrupta grupp på att störta Evo Morales. Trodde ni att Apartheid var död? Nej, det är inte det. Men däremot behövs en ny Mandela här.

När Zaida Catalán pratar om ”bananrepubliker” håller jag med henne på en punkt:

Just för att aldrig mer bli kallad ”bananrepublik” följer vi president Chavez eller egentligen vilken annan ledare som helst som är ärlig och är beredd att leda Den Andra Självständigheten.

Om det inte blir han kommer andra att ta hans plats och folket bara väntar på dem. De dyker upp då och då. Många har blivit dödad, med i varje generation kommer nya. Som indian ledare Tupac Catari sade på 1700-talet, när spanjorer brände honom levande ”Jag dör nu men jag kommer tillbaka och då ska jag vara miljoner”

Det systemet som har haft makten i Sydamerika under de senaste 150 år kallas kapitalism. Naturligtvis kapitalismen, precis som Socialismen har haft olika varianter. Den senaste kallas nyliberalismen. Det är brutalt och har lett länderna i djup misär för förtalet av dess invånare.

På de här ekonomierna slår hårdare än på den varianten som tillämpas i de rika länderna på grund av att de rika länder inte är så pass korkade för att implementera det på ett sådant sätt som kan skada sina ekonomier.

Fortfarande skyddar de sina industrier och marknader, stödjer sina nationella företag, utbildar sitt folk, höjer köpkraften (så att en inhemsk marknad finns på plats), staterna satsar på forskning, behåller ”strategiska sektorer”, anställer helst en person av samma nationalitet, ta patent (på egna och andras uppfinningar), ger subventioner till jordbruket (för att bli så lång det går självförsörjande när det gäller mat), satsar på sin militära industriella kapacitet och t.o.m. hjälper till så att folket fortplantar sig och behåller sin hälsa.

Allt den här är förbjudet för de fattiga länderna i Afrika, stora delar av Asien och Sydamerika

De har tvingats in i ”struktur anpassningen” och nyliberalismen på riktigt, den tuffa varianten! The mind master: IMF och Washingtons konsensus. Och snälla: Ta inte länderna i Sydostasien innan 1998 och Kina som exempel, för de följer inte alls den nyliberala vägen! Tvärtom emot vad vissa skitsnackare från höger påstår, det vet alla ekonomi historiker. Vill ni ge mig ett annat exempel ge mig Ryssland.

Därför påstår jag här (och kan kasta här tusentals sidor statistik, dokument, analyser, mm om detta) att den versionen av Kapitalismen som går under namnet nyliberalismen är stendöd. Det funkar inte. Det har aldrig fungerat, Det kommer aldrig att fungera. Jag ser bara fram emot att ett stort land i väst går det riktigt åt helvetet så att den här formen av fundamentalism går i graven. Ni vet säkert vilken är den närmaste kandidaten! Det har jag skrivit sedan början av 2006 om att en ekonomi inte kan leva på lånade pengar hur länge som helst och jag skrev redan då om den kommande kredit krisen. Och tro mig: det är inte alls över. Der är bara början. Det går inte att driva ekonomin med kreditexpansionen i form av lån för att hålla konsumtionen och vinsterna uppe. Inte i allt evighet. Någon, någon gång måste betala.

Och vi ska inte glömma att den förre nyliberale Presidenten i Venezuela, innan Chavez vann posten, dödade mer än 3000 studenter och slumområdes invånare som protesterade mot hans liberala ekonomiska åtgärder. Den hade lett till en aldrig skådad fattigdom i detta rika land. Då höll alla som idag kallar Chavez för diktator käften. Han var en diktator men det var en diktator som drev en liberal ekonomi! Alltså som USA brukar säga ”det är en diktator, men vår diktator”

Och säkert skulle samma personer stödja ”rätt diktatur” som för övrigt är den enda vägen att vända klockan tillbaka i Venezuela. En blodig höger diktatur. Alltså alla som medveten eller omedveten förtalar den valde presidenten i Venezuela stödjer de krafterna som ska införa en blodig diktatur i landet. Det finns ingen annan ”lösning”. Jag kommer naturligtvis att hålla i minne vad olika politiker och skribenter säger för att kasta på dem det gång på gång och följa deras uttalande om kuppen genomförs.

Jag måste påpeka att vissa sektorer inom oppositionen i Venezuela har gått för ”en väpnad kamp”, vilken kan man läsa på olika webbsidor helt öppet. Miami baserad ORVEX finansierar och stödjer på olika sätt rent terrorism i Venezuela. (Det finns tiotals webbsidor som förespråkar våld och inte döljer varifrån de får hjälp). Den här organisationen får i sin tur finansiellt hjälp från organisationer som Freedom House och andra liknande ”demokrativänner”. De i sin tur får pengar från State Department och NSA Ringer någon klocka? I Sverige har vi SILC som också får en liten hacka ”för hjälpen”.

I Venezuela finns det idag den paramilitära högermilisen från Colombia och har börjat operera med stöd av USA: s War Dogs. De är kända för sina massakrer på civila. De kallas för ”Djävuls förband”. Med dem välkommas säkert av alla förbannade hycklare som har munnen full med skit och ordet ”demokrati”. Som tur är har regering börja beväpna folket och bildat de Nationella Bolivarianska Milisen. Det skapar säkert oro i Amerika och bland sina vänner world wide för det blir inte så lätt att döda fattiga när de kan försvara sig.

Egentligen allt den här med Venezuela, Kuba, Bolivia; Ecuador och Argentina samt andra länder under de snart 200 år som har gått sedan den första självständigheten handlar endast om en sak:

Självbestämmande rätt. Oberoende. Befrielse från olika utländska makter. DEN ANDRA SJÄLVSTÄNDIGHETEN

Efter kan det kallas socialism, humanism, santeria, befrielse teologi, eller chavismo. Skit samma!

Det är den här punkten som personer som Zaida Catalán inte kan förstår. Naivitet, dumhet, hyckleri, fördomar? Troligen lite av varje. Det finns dock dem som vet vad det handlar om, de sitter i Washington och lägger just nu olika planer hur man ska stoppa processen den här gången.

PS: jag skickar till Venezuelas ambassadör en kopia av skrivelse där Zaida Catalán kallar Venezuela för ”Bananrepubliken” så att gubben där vaknar och ansluter sig på allvar till den här kontinentala rörelsen.

Här ligger förresten Artikel 70 och 103 som tar upp ordet ”socialism” i reform förslaget (69 av 350 artiklar)

Artikel 70
Folkets medel för deltagande, i direkt utövande av sin suveränitet och för socialismens förverkligande är: 1) val till allmänna poster, 2) referendum, 3) folkomröstning, 4) mandats återkallelse, 5) lagförslag, 6) konstitutionella förslagsändringar, 7) öppna medborgare råd, 8) medborgaremöte med bindande beslutmakt i enlighet med denna konstitution och lagen, 9) Folkmakten genom de kommunala råd, arbetarråd, students råd, böndernas råd, ungdomsråd, kvinnornas råd, de handikappade råden, sportsammanslutningars råd, handverkarnas råd, medborgare råd, bland andra, 10) demokratiskt medbestämmande rätt av alla arbetare i alla Sociala Företag, kommunala företag, de kommunala finansiella och mikrofinansiella organisationer, kommunala kooperativ, kommunala Sparbanker, nätverk av självständiga producenter, frivilliga organisationer, kommunala företag, samt alla de andra former som bildas för att utveckla värderingar i ömsesidigt samarbete och socialistisk solidaritet.
Lagen ska bestämma de villkor för det effektiva fungerande av dessa former för deltagande angivna i denna artikel.

Artikel 103
Alla personer har rätt till en allsidig utbildning, permanent kvalitet och jämlikhet i villkor och möjligheter, med respekt för deras fallenhet, färdigheter och förväntningar.
Utbildningen är obligatorisk i alla dess nivåer, från barndaghem till gymnasiet. Det som ges i statens regi är kostnadsfritt upp till universitets nivå. För detta ändamål ska staten genomföra en prioriterad investering i enlighet med de humanistiska principerna i den Bolivarianska Socialismen och med hänsyn av Förentas Nationernas rekommendationer.
Staten ska skapa och underhålla de institutionerna och tjänster tillräckligt utrustade för att försäkra tillgången, varaktighet och slutföring i utbildningssystemet. Lagen garanterar lika behandling av personer med speciella behov, handikappade, de frihetsberövade eller som saknar de grundläggande villkor för att inkorporeras eller stanna i utbildningssystemet. De bidragen från privata bidragsgivare till allmänna utbildningsprojekt i högre utbildning ska vara avdragsgilla från skatten enligt den respektive lagen

Artikel 158
Staten ska främja som national politik, ett aktivt folkligt deltagande och återföra till dem makten samt skapa de bästa villkor för byggande av en demokratisk socialism

Unik i Världen:

Artikel 72
Alla valda poster och mandat är återkalliga. Efter att halva den valda mandatperioden har förflutit, ska man kunna begära till Valsmyndigheten aktivering av de mekanismerna för att de registrerade röstberättigade i röstlängderna i den aktuella valskrets, i ett antal inte mindre än trettio procent, ska kunna sammankalla till folkomröstning för att återkalla mandatet.
När antalet valsdeltagare som valde funktionären och som har röstat för återkallelse är lika eller större än antalet som valde honom eller henne och antalet röster för återkallelse är större än antalet emot och det totala antalet valsdeltagare är större än 40 procent av alla registrerade röstberättigade i valkretsen, ska anses mandatet återkallad och man ska genast täcka bristen enligt lagen och konstitutionen. Återkallelse av mandat i de yrkes sammanslutningar ska ske enligt vad lagen föreskriver.
Under en mandat period för vilken funktionären valdes ska inte kunna göras mer än en återkallelsebegäran för mandatet.

* Alltså som första demokrati i världen kan man återkalla ALLA folkvaldas mandat. Inklusive presidenten.

Artikel 67
Alla medborgare har rätten att bilda förening med politiskt syfte, genom demokratisk organiserings metoder, kandidater till valbara poster ska väljas i interna val med deltagande av medlemmarna i respektive förening. Staten ska kunna finansiera valen. Lagen ska bestämma mekanismerna för finansiering, de allmänna platsernas användning och tillträde till de sociala kommunikationsmedlen i valkampanjerna från de nämnda politiska föreningarna. Likaså, lagen ska reglera finansiering och de privata bidragen till de politiska föreningar, och kontrollmekanismer som försäkrar ursprungets riktighet samt användande av dessa bidrag. Lagen ska också reglera längden, gränserna och kostnader för den politiska propaganda och valkampanjer så att de tenderar till en demokratisering.
Det är förbjudet att finansiera politiska föreningar eller de som deltar i valprocesser på eget initiativ med resurser eller fonder från utländska regeringar, eller offentliga eller privata institutioner från utlandet.
Medborgarna kan på eget initiativ och de politiska föreningarna har rätt att delta i valprocesserna sammankallade av Den Nationella Valsmyndighet och föreslå kandidater av båda kön.


PS: Fri att mångfaldigas och publiceras

OCH EFTER EN ARTIKEL HAG SKREV OM VÅLDET I VENEZUELA:

Vilka var som dödade en student i Venezuela under helgen?

I helgen dödades två personer i Venezuela. En kvinnlig student och en man blev dödad och 11 andra personer sårades vid Universitetet i Staten Zulia, Venezuela. Den döda identifierades som Flavia Araujo Pisapia, student i Social kommunikation och en man identifierad som Homero Romero som enligt vittnena var en av pistolmännen som öppnade eld mot en grupp studenter som protesterade mot kårvalets inställning vid det nämnda universitetet. Enligt vittnena kom attacken i tre faser, först kom, vid 3.30 igår, en vit Explorer åkande utanför byggnaden och plösligt öppnade eld med automat vapen mot studenterna. I detta tillfälle föll sårade Freddy de La Hoz och Franklin Jiménez, båda representanter för Initiativ13.

Den andra attacken kom nästan omedelbar. I detta tillfälle färdades gärningsmännen i en grå Matiz, med registreringsnummer VCE-77E. De närmade sig gruppen och öppnade eld. Studenterna sökte skydd och ingen träffades.





Den tredje attacken kom bara minuter efter när en grupp beväpnade män omringade gruppen och börja skjuta. Alla gärningsmän hade, enligt vittnena två pistoler. Flavia, den döda studentskan träffades först vid sidan och blev sedan avrättad med flera skott på nära håll av en gärningsman när hon redan hade fallit till marken. Andra studenter som såg den inträffade öppnade eld mot gärningsmannen och dödade honom på plats med flera skott.

Bland de sårade finns Jorge Ludovic som enligt studenterna var en av gärningsmännen. Han är redan anhållen som delaktig i mordet.

Så frågan är vilka är som kan igångsätta denna massaker, vad är motivet och vilka vinner på det inträffade?

Av vittnena blir det uppenbart att gärningsmännen hade för avsikt att döda så många så möjligt. Dessutom måste de ha varit medvetna att många studenter är beväpnade så risken fanns att de själva blev dödade.(I Venezuela är det tillåten att bära vapen) För den tredje kom de i flera fordon som uppträde i tur och ordning. Detta visar en viss noggrann planering och beräkning om en möjlig moteld från studenternas sida. Alltså sammanfattningsvis var de vana pistolmän med uppgift att döda.

Studenterna som dödades tillhörde den moderata oppositionen i Venezuela.



Så varför händer det jus nu? Vilka var som utförde dådet? Just nu diskuteras intensivt den konstitutionella reformförslaget och en folkomröstning om reformfrågan är planerad till den 2: a december.

Oppositionen har kallat att bojkotta folkomröstningen och menar att en sådan folkomröstning om konstitutionen inte kan hållas (sic).

USA har gett oppositionen ”rådet” att ”göra allt” för att stoppa processen. I den amerikanska ambassaden i Caracas har hållits flera möten mellan amerikanska tjänstemän och oppositionsledare. Därifrån har man, enligt uppgifter läckta till medier, fått direktiv att ”göra allt”för att sätta press på den sittande regeringen och att USA ska stödja med allt nödvändigt.

Å andra sidan Chavez har lagt fram de ursprungliga 33 förslag till reformen som nationellförsamlingen utökade med 25 egna punkter, bland annat att ändra texten i artikel 337 som handlar om lagen om undantagstillstånd. Till dessa har tillkommit 11 förlag till efter remisserna från olika instanser. Sammanlagt 69 ändringar av grundlagen.



Av de godkänns i folkomröstningen den 2: a december skulle innebära ett stor steg i processen i Venezuela. De kommer att införa svårt återkalliga folkliga och populära ändringar, ge mer makt åt vanligt folk (förslaget om lokal-, kommunal- och grannskaps råd), förstärka staten rätt att skydda sig mot utländsk inblandning (Det blir förbjuder att ta emot pengar från utlandet för att driva politiska valkampanjer), ge makt åt de verkställande organen att skydda sig mot destabiliserande verksamhet (Artikel 337, som lägger till rätten att begränsa informationen vid undantagsstillstånd), utöka den ekonomiska demokratin för vanligt folk ( det blir lagstadgade företagsformer kooperativa och sociala företag, det blir lagstadgad procent av olja intäkter för hälsovård, skola, infrastruktur, mm, det blir förbud mot monopol, mm) Allt detta är en förändring som folket inte villigt skulle ge bort om det godkänns och en senare regim skulle vilja ändra på.

Det betyder att enda sättet för de gamla maktinnehavare och USA att ta makten tillbaka i landet går via införande av en diktatur genom en blodig kupp mot Chavez.

DETTA ÄR DET ENDA SÄTTET SOM FINNS TILLGÄNGLIGT FÖR ATT I NUVARANDE LÄGET TA MAKTEN FRÅN DEN VALDA REGERINGEN.

Det är i ljus av detta vi måste se den här händelsen.

Vi har redan historiska exempel på hur det fungerar. Man ingångsätter oroligheter, antigen genom direkt inblandningen men oftast genom ombudsmän, i detta konkreta fall använde man sig av troligen betalda pistolmän för att skapa en situation av kaos, våld och oro bland befolkningen. Man avskyr inga medel. Det kan handla om terrorist attacker, sabotage, mord, utpressning, desinformation, mutor, infiltrering, kontakta bidrag, finansiellt blockat, handelsblockat, påverkan av världsopinionen, mm. Metoderna har använts och förfinas under 150 år i Latinamerika.

Man aktiverar olika grupper, några politiska, några sociala och andra rent terrorist organisationer. Allt samtidigt och i varierande grad beroende på omständigheterna.

På den politiska planen har exempelvis oppositionen manar att bojkotta folkomröstningen och menar att en sådan folkomröstning om konstitutionen inte kan hållas (som endast visar deras förakt för demokrati när det kommer till kritan, jämför med EU-debatten om det nya fördraget)

På den utom parlamentariska kallar andra att protestera på gatan. Men ger inte upp möjlighet att delta i folkomröstningen om de bedömer att de kan vinna.

På den tredje använder man sig av rent terrorism för att skrämma anhängarna till Chavez och framför allt för att radikalisera oppositionen (som till stora delar förkastar användande av våld) samt för att skapa en känsla av osäkerhet bland allmänheten. I ljus av det ska man se den här attacken på studenter (som ju representerade den moderata oppositionen).

Nu ska man ge utrymme i den privata median som ju fortfarande kontrollerar stora delar av det mediala utrymmet i Venezuela för att skapa bilden av totalt kaos i landet. Man ska också, i den mån det är möjligt, att anklaga regeringen för dödskjutningar. Kanske ska man ”hitta kopplingar” till organisationer som stödjer Chavez. Hur svårt är för en underrättelse organ att infiltrera en öppen organisation? Hur vet man vilka är som söker medlemskap i exempelvis PSUV (Den nya Venezolanska Förenade Socialist Partiet) när antalet medlemmar är ca 6 000 000 personer?

På detta sätt jobbar de mörka krafterna som inte kan vinna i demokratiska val. Om jag vore Chavez skulle jag omedelbart kasta ut alla amerikanska tjänstemän från landet. Förbjuda finansiering av oppositionen från utlandet (precis som det är förbjudet i USA att ta emot pengar från utlandet för att driva politisk verksamhet) och sätta säkerhetstjänsten i max beredskap för att jaga alla terrorister som kan befinna sig i landet (man har ju fånga flera colombianska paramilitärer som har infiltrerad landet tidigare i år).Starta omedelbart en grundlig utredning och identifiera de ansvariga för detta dåd. Att göra det straffbar att förtala eller sprida oriktiga uppgifter i medierna.

Sist men inte minst: att utbilda tusentals nya journalister med solid etisk och professionell bakgrund som ska driva sina egna medier oberoende av externa finansiärer. Denna sista punkt är ett akut problem inte bara i Venezuela utan också i Sverige. Att journalister ägna sig åt politisk propaganda i stället för journalistik förekommer också i Sverige. Jag har redan beskrivit om fallet hur TV4, DN, och andra medier förvrider verklighet i vad som händer i Venezuela. Senast var det TV4 som den 4: e november kom med rubriken ” Chavez har ändrat grundlagen” ” genom det kommer han att härska obehindrad på obestämd tid” och ” det blir tillåtet att gripa personer utan formella anklagelser”. ALLT DETTA ÄR JU HELT ORIKTIGT! DET ÄR SÅ DET FUNGERAR!

Vi vet vad det blir av det: Fascism och förföljelse med troligen med mycket fria marknader. Alltså man måste tortera och döda kanske tusentals för att skydda marknadens frihet. I det venezolanska fallet sträcker sig ”friheten” till den marknaden som hittills kontrolleras av några få ”oligarker”. Det är ju mot större konkurrens oppositionen vänder sig emot: Förbud mot monopol, flera små företag, kooperativa företag, statliga företag, kommunala företag, sociala företag, enklare att få statlig finansiering för att starta företag, mm. Detta är vad reformerna betyder på det ekonomiska området. Och det är det som grupperingar inom landet och utländska intressena kommer att försöka sänka med alla medel.

Nu är dags för alla verkliga demokrater. Alla ärliga och anständiga människor att sprida sanningen om vad som händer. Inte bara i Venezuela utan också i Bolivia och Ecuador där fascistoida grupperingar förbereder sig för att största dessa valda regeringar.

Läs mera på www.vheadline.net, www.dagenschavez.se , www.bolivar.se , www.venezuelanyheter.se, www.globalresearch.ca

Tips: TV8 visar under november månad en tema serie om Latinamerika. På onsdag den 7:e kl. 20 visas ”Chavez, hopp eller hot”

Ett exempel till på modus operandi: Freedom House imperiets propaganda ministerium



”Vi har sett framväxten av auktoritära regimer – Venezuela är bra exempel – som är aggressivt fientliga till demokrati, är fast inställda på att krossa alla interna frihetsförespråkare och står som förebilder för demokratins fiender överallt”, konstaterar Arch Puddington, forskningschef på Freedom House.

Så uttalar sig den här mannen och det är inte svårt att se vilka länder som pekas som särskilt skurkartiga: alla som inte följer USA, böjer för USA eller springer deras ärende. ALLA DEM ÄR ODEMOKRATISKA. Det är inte konstigt att folk börja bli trötta på prat om diktaturer och demokrati när i samma väva kallar man folkvalda presidenter för diktatorer. Skojeriet kommer utan tvekan att slå tillbaka på dem själva för eller senare. I Sverige har vi SILC som följer order från denna organisation finansierade för att uppfylla Washingtons internationella agenda.

PS: Känn er fri att sprida den här informationen som ni anser bäst.

Marcus sa...

Fokuseringen på händelserna i landet är oerhört skev. Det som rapporteras och kommenteras är symptomen, som egentligen är oviktiga på lång sikt. Att bråka om vem som sköt först är att ge utrymme till icke-representativa grupper. Läget är så polariserat att väldigt få personer egentligen klara att ta objektiv ställning till några frågor. På ren reflex är man antingen extrem anhängare eller extrem motståndare. Läget är cementerat och jag ser ingen möjlighet till konstruktiv dialog under överskådlig tid.

Kommentarer till inlägget och allmänna iakttagelser:

1. Inflationen i landet är skyhög. De offentliga siffrorna fokuserar på ett icke-representativt urval av varor samt inkluderar även varor som är prisreglerade. Icke desto mindre förbises ofta det faktum att inflationen under Chavez är den lägsta på kanske 50 år.

2. Många fattiga och utsatta har fått det bättre. Emellertid är åtgärderna kortsiktiga och i form av pengar till lördagsgodis. Pengarna som delas ut leder till valutaöverflöd, som i sin tur leder till inflation, som i sin tur leder till prisregleringar, som i sin tur leder till varubrist. Jag har inte hittat mjölk på över en månad och köerna för att köpa basvaror som socker och pasta är timslånga.

3. Regeringen arbetar hårt för att komma till rätta med skattefusket, med stor framgång! Detta sker dock på bekostnad av att privata företag (även svenska filialer) stängs ner i flera dagar för minimala förseelser (exempelvis omkastade ordningar på finansieringsposter som inte ens skulle ge avdrag på en tentamen i redovisning) och hängs också ut på listor i dagspressen som skattesmitare PÅ FELAKTIGA GRUNDER. Företagen vågar inte protestera trots att de falska anklagelserna svärtar ner verksamheten.

4. Icke oväsentliga delar av polisen är inte välutbildad. Den är korrumperad och farlig. Jag har 3-4 exempel från närstående som har blivit utsatta för rån, misshandel och rånförsök från polisen bara det senaste halvåret.

5. Läget inför omröstningen ang konstitutionen är 50/50 mellan de båda sidorna. Bland de som uppger att de ska rösta är dock situationen annorlunda. Där finns en överväldigande majoritet för regeringen och med stor sannolikhet vinner de överlägset.

6. Konstitutionen hävdar statens rätt att beslagta privat egendom "om det kan sägas vara i det offentligas intresse". Vad som är i det offentligas intresse definieras inte, vilket innebär ett oerhört farligt tolkningsföreträde. Jag har bekanta vars egendomar i skrivande stund beslagtas för att användas som kollektiv.

7. Utländska medborgare som uttrycker sig kritiskt mot regimen riskerar att kastas ut ur landet.

8. Personer som rapporterar FAKTA (observera - inte personliga åsikter) som är obekväma för regeringen riskerar att erhålla förtäckta hot från regeringen. Jag har personliga vänner som utsatts för detta.

9. Korruptionen är så utbredd att jag, utan att ta till överord, blir illamående. Exempel jag fått höra, av chavezanhängar med höga offentliga ansvarspositioner, får mig att gapa. Detta är ett regeringsansvar som inte tas. I rädsla att förlora maktbasen får tjänstemän på ALLA nivåer hållas.

Anonym sa...

Icke oväsentliga delar av polisen är inte välutbildad. Den är korrumperad och farlig.
Jepp stämmer säkerligen. Jag syftade på hur den agerat under demonstrationer.

Marcus sa...

Ok.
Vad tycker du om de övriga punkterna i mitt inlägg?

Igår var det förresten en stor marsch emot förändringen av konstitutionen. (Idag är den stora marschen FÖR ändringen.)

Staten sände bilder från kanalen Globovision som visade mängder av demonstranter. Staten hävdade att bilderna var falska och visade sedan bilder med mycket få demonstranter som sades vara "äkta". Eftersom både jag och flera av mina bekanta med egna ögon såg demonstrationen och kan bekräfta att bilderna från Globovision var äkta, är det för mig uppenbart att staten manipulerar information i syfte att påverka opinionen. Det för mig är oacceptabelt (oavsett vilken sida som ägnar sig åt dylika aktiviteter).

Anonym sa...

Jo, både VTV och Globovision larvar sig för mycket med deras bevakning av de respektive marcherna. Hur ser opinionen ut? Leon ger lite olika besked. För gav Datanalis ut en mätning med klar NEJ-ledning men nu tror han på 60%-40% för Chavez. Märkligt..

Marcus sa...

Konstigt? Oktobermätningen från Datanalisis visade fördel för "Ja", men novembermätningen visade att det hade svängt. Förändringen berodde på att fler från oppositionen hade bestämt sig för att rösta trots allt.

Men jag pratade med Luis igår, han sa att de för första gången på 9 år hade bestämt sig för att INTE prognosticera valet, eftersom det är för jämnt. Det står helt enkelt och väger.

Nu har jag precis sett de första resultaten komma in. De första visade på stor övervikt för "Nej", men det senaste var övervikt för "Ja". Kommer nog att bli tävling in på mållinjen.