augusti 15, 2007

Hej igen

Dagens Chávez är tillbaka efter ett sommaruppehåll!

En trist nyhet för alla läsare av den suveräna websiten VenezuelaAnalysis, den viktigaste källan för analys och nyheter från Venezuela på engelska. För tillfället har webadressen tagits över av någon slags dating-site. Förhoppningsvis är detta väldigt tillfälligt. VenezuelaAnalysis får helt enkelt inte försvinna. Tills vidare finns ett alternativ i Vheadline. En något rörig portal. Men den innehåller mycket kommentarer och nyheter.

Vad händer i Venezuela? Ikväll kommer president Chávez presentera sitt förslag till förändringar av konstitutionen. Mycket viktigt således. Frågan om konstitutionen lär dominera dagordingen under hösten. Och slutligen kommer en folkomröstning hållas.

Den mest omskrivna förändringen av konstitutionen handlar om att begränsningarna av antalet gånger en person kan återväljas som president ska tas bort. Detta älskar korkade liberaler att misstolka som att "Venezuela ska ha en folkomröstning om att förlänga Chavez mandat på obestämd tid."

Snälla ska det vara så svårt! Presidentval kommer att hållas vart sjätte år precis som vanligt! Mandatet är således på 6 år. Chávez kommer att var president t.o.m år 2012. Om förändringen av konstitutionen godkänns i en folkomröstning samt av parlamentet kan Chávez välja att ställa upp i presidentvalet som då kommer hållas. Och har möjlighet att isåfall bli vald för 6 nya år. Glasklart?

1 kommentarer:

Fredrik Andersson sa...

Venezuelanalysis.com är tillbaka. Jag rensade alla länkar på min blogg. Blev lite irriterad.