februari 26, 2007

Danger! Danger! Kubakommunisterna invaderar Latinamerika i tusental!


Den lilla ön Kuba och dess ledare Fidel Castro är omåttligt populär i många av Venezuelas fattiga kåkstäder. Varför? Har invånarna förläst sig på Kommunistiska mannifestet och ser Fidel som den rättrogna förvaltaren av dom rätta idealen? Har dom åkt på charter till Kuba och förälskat sig i musiken och dom vackra stränderna? Nej knappast.

Förklaringen ligger i dom tusentals kubanska läkare som flyttat in i områden som aldrig tidigare sett röken av någon. Venezulandska läkare som nästan alltid kommer från medelklassen skulle aldrig våga sätta sin fot där. Förutom läkare finns det kubanska lärare (satsingen som nu gjort att nästan alla kan läsa och skriva har genomförts av kubaner), sportintruktörer och en mängd andra experter i Venezuela. Många av dom sociala framsteg som gjorts hade varit omöjliga utan Kuba. Nu utbildar kubaner venezulandska läkare som snart kommer kunna ersätta dom kubanska.

När Evo Morales vann presidentvalet i Bolivia åkte han direkt till Havanna för att förbereda dom socialsatsingar som nu ett år senare är verklighet. Liknande projekt är på gång i Nicaragua och Ecuador. Detta är det Kubanska HOTET. Kuba är ingen ekonomisk stormakt, inte heller någon militär. Kuba är en humanitär stormakt, och det är därför den lilla karibiska ön är så hatad av dess fiender.

Uppdatering: Och just därför är också Mikael Wiehes åsikter "kontroversiella".




Andra bloggar om: , , ,

0 kommentarer: