februari 27, 2007

Nationalisera mera!


Hugo Chávez inspekterar oljefält tillsammans med Argentinas president Nestor Kirchner.

Chavez meddelade igår att Venezuela tar kontrollen över oljeutvinningen vid Orinocofälten. Därmed har Venezuela slutfört en lång process där dom många internationella jättar som kontrollerat mycket av Venezuelas oljeresurser fått finna sig i av lämna ifrån sig makten.
Detta betyder inte att Venezuela skickar hem dessa bolag, men det är alltid den venezulanska staten som har aktiemajoriteten i dom olika anläggningarna. Berörda bolag denna gång är bl. a Exxon, Statoil och Total, som har att välja mellan att acceptera maktövertagandet eller lämna Venezuela.

Symboliskt nog satte Chavez den internationella arbetarrrörelsens högtidsdag 1 Maj som datum för nationaliseringen. Tills dess kommer bolagen skötas av en "övergångskommitté". Förutom att en större del av vinsterna hamnar hos staten har nationaliseringarna gjort det lättare för Venezuela att kontrollera volymen på sin produktion och därmed stärka samarbetet med OPEC.
Chavez har en inte obetydligt del i att OPEC stärks på senare år och detta förklarar en del av det höga oljepriset.

Trots hot och gnäll har dom flesta internationella oljebolagen valt att stanna kvar i Venezuela, helt enkelt eftersom dom också fortsättningsvis kommer göra hyfsade vinster. Så lär det bli också denna gång.


Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

dude, checkout www.venenews.net

for the real stories

Regards

Winstrol

Anonym sa...

Hey Winstrol, that's a great link .. thanks! BTW, that link is actually

http://venezuelatoday.net

thks for the info... great site Elliv ... I'm in Denmark btw.