juni 02, 2007

Dagens mobilisering i Caracas

Mäktigt. Bloggen tar nu ett uppehåll på ca en vecka. Mobiliseringar och protester lär fortsätta nästa vecka så håll ögonen öppna men var skeptiska till vad ni läser och ser.

20 kommentarer:

Fredrik Andersson sa...

Jag blev riktigt glad av att se det där. Man kan ju bara hoppas att omvärlden börjar fatta snart. Tack!

Anonym sa...

Kanske ska tilläggas att statsanställda här i Venezuela är tvingade att gå på dessa marscher och tal om de vill behålla jobbet. Också att de som röstar mot Chavez i valet hamnar på en speciell officiell lista . Hmmm...väldigt demokratiskt land detta...

Anonym sa...

Det är väldigt allvarliga anklagelser du kommer med Jenny.

När det gäller den påstådda officiella listan så är det något oppositionen gillar att driva i sin propaganda inne i landet men som sällan kommer utanför landet av den enkla anledningen att det inte alls stämmer, något som även EU:s valobservatörer slår fast i sin slutrapport för valet 2006 där de slår fast att valet följer internationella krav på anonymitet för väljarna.
http://www.eueomvenezuela.org/pdf/MOE_UE_Venezuela_2006_final_eng.pdf

Sen med påståendet att statsanställda tvingas gå på dessa marcher. Jag har svårt att se varför det skulle behövas.

Jag var i Venezuela under valet och det är inte svårt att se det enorma stöd som revolutionen och Chavéz har. Att han fick ca. 63% av rösterna säger en del men ändå inte allt. Demonstrationen en vecka innan valet där det samlats 3 miljoner människor en del till men att det festades i barriosarna i en vecka efter valsegern säger ännu mer.

Jag är helt enkelt övertygad att beslutet att inte förnya sändningstillståndet hade tillräckligt stort stöd för att samla hundratusentals människor iallafall. Att försöka tvinga statsanställda att gå vore då inte bara dumt och rätt dåligt, det vore också onödigt.

Och ja. Ett väldigt demokratiskt land är det och än mer demokratiskt blir det.

Anonym sa...

Det Jenny skriver ar helt sant. Jag ar venezolanska pa min pappas sida, och har bott dar nu i flera ar, har precis flyttat tillbaks till Sverige med min man som aldrig varit i Sverige forut och var dotter. Min man ar med pa en lista over folk som rostat mot Chavez, och inte bara en utan tva. En upptackte vi pa mitt jobb nar en arbetskamrat hade hittat den eller fatt den skickad till sig, da skrev vi in vara cedula-nummer, och pa flera stod det att de hade rostat mot honom.

Statsanstallda blir visst tvingade att ga pa marscherna, annars kan de forlora jobbet. En av vara narmsta vanner (som dessutom ar Chavist) jobbar pa ett ministerio publico, alltsa statsanstalld, och han klagade alltid pa att behova ga pa marscherna vissa specifika dagar, nar han egentligen inte hade lust, inte for att det gick emot hans principer, han stottar ju Chavez, men ibland ville han hellre gora nagot annat, men det fick han inte. Detta ar 100% sant.

Det ar egentligen inget nytt det dar med marscherna, det ar likadant pa Kuba, var kubanska vaninna som nu bor i Sverige sedan 6 ar berattar att det ar mycket sadant, pseciellt nar utlandsk tv skall filma.

Och innan nagon nu drar forutfattade meningar om mig, kan jag tala om att varken min man eller jag ar rika privilegierade escualidos, vi bodde i Petare under knappa forhallanden och min man kommer fran ett annat underklassomrade, hans foraldrar ager inte ens sitt eget hem. Man kan tvivla pa Chavez iallafall, speciellt nar man lever som en politiskt oberoende venezolan i Venezuela.

Marimba P.

elliv sa...

Kanske ska tilläggas att statsanställda här i Venezuela är tvingade att gå på dessa marscher och tal om de vill behålla jobbet. Också att de som röstar mot Chavez i valet hamnar på en speciell officiell lista . Hmmm...väldigt demokratiskt land detta...
Fantasier och hörsägen. Det är i stort sett omöjligt att få sparken som statsanställd i Venezuela. Röstning är självklart hemlig och jag har aldrig hört någon hävda något annat.

Anonym sa...

Jag har däremot hört många venezolaner påstå precis detta, alla boendes i Venezuela var jag själv befinner mig och har befunnit mig de senaste ca 10 månaderna. Och även Marimba bekräftade detta så det är ju inget du bara kan blunda för och låtsas att det bara är påhitt.

elliv sa...

Att det skulle gå att se hur någon röstar är såklart OMMÖJLIGT, vad än dina vänner säger. Som tur är valen i Venezuela de mest övervakade i världen, så vi behöver inte spekulera här.

Unknown sa...

Jag tror att två saker förväxlas.

Delar av oppositionen i Venezuela är duktiga på ljuga och överdriva.
Röstningarna har som sagt varit hemliga. Det har även Rosales och EU:s valobservatörer erkänt.

Däremot så läckte väl vissa av namnen på namninsamlingen inför folkomröstningen 2004 ut. Det var självklart inte bra men inte direkt märkligt då det blev en hel del människor inblandade när tre miljoner underskrifter skulle kontrolleras.


Jag har hört att denna lista skulle cirkulera på internet. Det kan vara den listan med namn det pratas om för det är garanterat inte en lista med hur folk röstade i Valet 2006.

Anonym sa...

Jag ar ingen lognare tack, ljuger jag?

Ja, den listan som min man ar med pa ar fran Maisanta nar han "firmo contra el presidente", men vad han skrev eller inte har absolut ingen med att gora, det ar var och en som skrev pas enskilda ensak, och det borde absolut inte cirkulera pa internet.

Var van Anthony (som om ni laste mitt inlagg ar Chavist) ar heller ingen lognare, man kan visst bli av med ett jobb i ett ministerio, hur latt som helst, lika latt som man kan bli av med jobbet pa vilken annan arbetsplats som heslt i Venezuela, och i och med att det inte finns nagon A-kassa, Alfa-kassa, socialbidrag, bostadsbidrag eller barnbidrag sa ar folk valdigt intresserade av att behalla sina jobb, speciellt om man har barn och familj att forsorja.

Min man ar imponerad av hur svenska personer boende i Sverige, kan ha sadan OTROLIG kunskap av hur ett helt folk lever genom att aka dit da och da (om ens det) och umgas med personer som delar deras personliga asikter eller ar Chavezfanatiker. Han har levt i Sverige i 6 manader nu men tycker inte att han har tillrackligt med kott pa benen for att kalla en svensk medborgares personliga erfarenheter for logn.

Det ar iallafall skont att slippa se Reinfeldt varje dag pa varenda forb#nnad (forlat) tv-kanal, nar man kommer hem sent pa kvallen helt slut efter att ha jobbat hela dagen och suttit i bussko till Petare hela kvallen.

Marimba P.

Anonym sa...

Kan tillagga att jag inte star till hoger i politiken och har haft en kommunistisk pappa (som inte lever langre) men jag kan se igenom Chavez for det, jag stirrar mig inte blind pa politisk farg, utan forsoker bilda mig en egen uppfattning baserad pa det jag genomlever dag for dag.

Marimba

elliv sa...

Marimba
Min man ar med pa en lista over folk som rostat mot Chavez
Det var just en lögn. Var försiktig med vad du skriver om du inte vill bli kallad lögnare.

Anonym sa...

Usch jag blir så frustrerad när jag läser på denna blogg-sidan. Jag är den första att erkänna att jag är väldigt dåligt insatt i politik och allt vad det har med att göra. Men jag ser hur mina vänner här i Caracas lever i en helt annan verklighet än vad du skriver om på din sida. Jag kan knappt tänka mig hur det måste kännas för Marimba och hennes man att läsa vad som skrivs här som ändå vet precis hur det är. Vem är du som har denna sidan? Hur kommer det sig att du stödjer Chávez och hur insatt är du? Genom internet och tidningar eller bor du kanske här i Veneuela? Skulle vara intressant att veta.

Anonym sa...

Det var föresten jag, Jenny K Ericsson, som skrev ovenstående inlägg.

elliv sa...

Usch jag blir så frustrerad när jag läser på denna blogg-sidan. Du måste inte läsa. :)
Men jag ser hur mina vänner här i Caracas lever i en helt annan verklighet än vad du skriver om på din sida.
Vad menar du? De som ska bestämma om Venezuelas framtid är de som bor i Venezuela, inte USA eller EU. Inte George Bush eller Tony Blair.
Berätta gärna mer om din verklighet i Caracas, det vore intressant.
Jag kan knappt tänka mig hur det måste kännas för Marimba och hennes man att läsa vad som skrivs här som ändå vet precis hur det är. Vem är du som har denna sidan? Hur kommer det sig att du stödjer Chávez och hur insatt är du? Genom internet och tidningar eller bor du kanske här i Veneuela?
Nope, bor i Sverige.

elliv sa...

Kan tillagga att jag inte star till hoger i politiken och har haft en kommunistisk pappa (som inte lever langre) men jag kan se igenom Chavez for det, jag stirrar mig inte blind pa politisk farg, utan forsoker bilda mig en egen uppfattning baserad pa det jag genomlever dag for dag.
Du och din man kan hata revolutionen och gilla oppositionen hur mycket ni vill. Det är inget du behöver ursäkta eller förklara.

Anonym sa...

Jag vet att jag inte behover forklara eller ursakta att jag inte gillar Chavez. Men jag tycker att utlanningar som gillar Chavez har en sa otroligt ensidig bild av de venezolaner som inte stottar eller tror pa honom.

Ni skriver jamt om den rika oppositionen, och deras pengar som de ar radda att forlora, men manga av de som inte stottar Chavez ar sjalva fattiga. En f.d arbetskamrat till mig som vaxte upp i en barrio i hela sitt liv, kande att hon var tvungen att ga och bikta sig i kyrkan p.g.a att hon hatade honom sa mycket, hon kande att det inte kunde vara ratt att hata nagon sa mycket, och hon var sa langt ifran rik och privilegierad man kan komma.

En till aclaracion: Att man inte gillar Chavez betyder INTE att man gillar oppositionen, tank pa vad du sager, allt ar inte svart eller vitt, det ar manniskor ni pratar om, ett helt folk av venezolaner, individer, inde Cowboys och indianer, eller fattiga och rika i en haftig film med onda och goda. Jag har aldrig gatt i en oppositionsdemonstration, och jag vet att det finns jattemanga i oppositionen som ar oportunistas, men det finns det annu fler av inom Chavismen, hogt uppsatta manniskor som drar ekonomisk nytta av att jobba for presidenten aven om de innerst inne inte delar hans ideologi, de har varsta husen uppe i La Lagunita, och hur fina bilar som helst, helt plotsligt, var kommer de pengarna ifran?

Chavez barn reser vart de vill nar de vill, de har hur mycket fina klader och grejer som helst, detta har jag inte hort fran nagon kalla, det vet jag och har sett med egna ogon, da jag och en av hans barn umgicks valdigt tatt for nagra ar sedan (vilket egentligen inte har nagot med detta att gora), de lever i en otrolig rikedom och sa gor aven hans narmsta man.

Nar jag flyttade till min familj 1999 sa gick Chavez fortfarande i rutiga arbetarskjortor och jeans och det var inte sa korrupt som det ar nu. jag minns att jag skrev i ett brev till min mamma, att det verkade som om det verkligen skulle bli en forandring till det battre i Venezuela, och att den nye presidenten verkade dela min pappas uppfattningar, men sedan efter 8 ar, har allt bara blivit varre, kriminaliteten och kidnappningarna har bar okat, barnen pa gatan har aldrig varit sa manga, de statliga sjukhusen har ingenting, alla som har rad skaffar forsakring for att kunna ga till kliniker om de blir sjuka.

Hatet mellan manniskor i Venezuela har ocksa blivit jatteutbrett, det finns t.o.m manniskor som slutar att tala med varandra for att den ene gillar Chavez och den andre inte, lyckligtvis har detta inte hant inom min familj, det pratas helt enkelt inte om det. Storre delen av min familj ar Chavister, men flera ar det inte, t.ex en farbror och faster som bor i Propatria och ar underklass...

Ni klagar pa att oppositionens nyheter ar vinklade, men det ar oficialismens nyheter ocksa, man kan inte kasta sten i glashus, hela Venezuelas situation forskonas dar, Canal 8 ar som ett enda politiskt propagandaprogram.

Marimba

elliv sa...

men sedan efter 8 ar, har allt bara blivit varre
NU gör du det misstaget som många inom oppositionen gör (vilket gett dem "smeknamnet" disociados). Mycket bra har gjorts och den ekonomiska utveckling är mycket god. Och Chavez vinner valen med allt bredare marginal..

Däremot finns det få revolutionärer som skulle hävda att allt är perfekt, tvärtom.

Klassröstningen är MYCKET TYDLIG. Gå in på CNE:s hemsida eller kolla vilka som går i de olika demonstrationstågen. Självklart finns det som alltid undantag.

Ursäkta mig om jag är elak, men mycket av det du skriver är typiskt för oppositinens "skitsnack" (om CHavez barn etc). Oppositionen bjuder på mycket skvaller, skitsnack, ryken, hat etc. Däremot pratar dom sällan politik seriöst, eller försöker erbjuda något alternativ. Mycket av detta är massmedias fel, dom lyfter fram extremisternas som hoppas på en "snabb lösning" (dvs statskupp eller liknande).
Venezuela behöver en seriös POLITISK opposition.

Anonym sa...

Men for mig HAR verkligen situationen blivit varre, speciellt nar man ser sa manga ungar pa gatorna, och att det blir farligare och farligare att ga ut, det har alltid varit farligt i Caracas men inte som de senaste aren.
Manga manniskor tar flera strojobb vid sidan av for att forsorja sig, och var ar det sociala skyddsnatet? Har man inget jobb sa ar man i princip jodido, det ar sa manga kvinnor och man som ar tvingade att ga upp pa bussarna och tigga pengar till mat och mediciner till sina barn. Dettar ar inget jag last om i tidningarna utan saker som jag sett i vardagen till och fran jobbet.

Och manga av dem saker som Chavez har gjort ar bra, men de flesta saker ar inga unika saker just for honom utan har funnits langt forut. T.ex Mision Robinson. Nar min man var liten sa gick han och hans mamma forbi hans skola en gang sent pa kvallen, och da var det tant darinne och folk satt i klassrummen, han fragade mamman varfor det var folk inne i skolan och hon berattade att de var dar for att lara sig lasa och skriva. Det var ett program som hette Acude, och som fanns jattelange, den enda skilnnaden var att de inte betalade nagon for att lasa med dem. Det var gratis men eleverna fick inget betalt for det.

De andra sakerna som han har gjort tycker jag ar en droppe i havet av vad som skulle kunna goras i ett oljeland. Jag tycker inte att det ar forsvarbart att vagarna ar i uselt skick och bara blir mer och mer fulla med hal, att sjukhusen blir mer och mer nedgangna, likadant med skolorna (inte privatskolor da) Ok, han ger pengar till de bolivarianska skolorna, men alla kanske inte vill satta sina barn i en skola som ar praglad av en viss ideologi utan i en vanlig skola, och de skolorna ar i hemskt skick.

En van till oss var lakarstuderande, och valdigt overtygad chavist, fran enkla forhallanden, hon och min man ar nara vanner med diskuterade ofta om det dar. Sedan nar hon hade tagit sin lakarexamen efter flera ar, sa borjade hon jobba. Nasta gang han traffade henne skulle hon ga pa en protestmarsch som lakare och sjukvardspersonal gjorde for att protestera mot de forhallanden de tvingades arbeta under och de laga lonerna som inte hade hojts pa flera ar trots att allt annat blivit mycket dyrare. Hon berattade att nar hon borjade jobba pa sjukhuset sa hade de knappt alcohol att gora rent sar med, och lonen var usel, det fanns inga filtar till patienterna, och massa andra saker. Hon ar ocksa ett vittne pa att allt inte ar sa vackert dom det ser ut. Varfor kan regeringen inte lagga ner pengar pa de befintliga sjukhus som finns? (inte kliniker) och skolor som finns? Varfor bara konstruera nya som har en politisk inriktning och skita i dem som redan fanns? Tank om Reinfeldt skulle slopa alla bidrag till vara statliga skolor och bara starta upp massa Moderatskolor som fick alla pengar och upprustning? Det ar ju helt snett.

Jag vet att jag inte pratar politik seriost som du sager, jag kan inte mycket om politik, men jag har val ratt att yttra mig om det jag upplever iallafall? Jag har tyvarr inget battre att komma med, men det har har varit MIN verklighet, och jag kan saga att om Chavez sager att han ar socialist sa har han mycket att lara, for Sverige ar valdigt langt ifran Venezuela ifraga om hur folket mar, och Venezuela har inga bidrag som vi i Sverige har.

Jag kan valdigt svart for att manga fattiga ser Chavez som en gud, en del har till och med sagt att han ar Messias, vad 17 ar det med dom? De sager att de skulle do for Chavez men skulle han do for oss? Han ar ju omgiven av militarer hela tiden?

Vad betraffar barnen sa ar det inget skitsnack utan ett konstaterande, jag var om mojligt annu mindre politiskt insatt nar jag umgicks med dem, men sjalvklart lade jag marke till saker som i efterhand inte ar ok for mig, men vad vet jag, det ar sakert likadant hos alla presidenter. Jg har svart att kanna fortroende for en enda, och sedan tycker jag det ar ganska hemskt att ju rikare ett land ar pa tillgangar desto fattigare ar befolkningen. Det borde inte finnas nagra fattiga i Venezuela.

Jag hoppas att det blir ett slut pa alla motsattningar i Venezuela, och att alla kan leva tillsammans i fred och inte bryta med varandra p.g.a olikheter inom politiken. Venezuela var inte sa forut, det fanns mycket problem men aldrig sa mycket hat och smutskastning fran bada hallen som nu.

Marimba P

elliv sa...

Jag vet att jag inte pratar politik seriost som du sager, jag kan inte mycket om politik, men jag har val ratt att yttra mig om det jag upplever iallafall?
Det var inte dig jag syftade på utan den politiska oppositionen, som måste bli seriös.
Men for mig HAR verkligen situationen blivit varre
Jag har den största respekt för dina intryck men de är just dina intryck. Opinionsundersökningar, valresultat, statistik etc berättar att många har fått det bättre de senaste åren och är nöjda med utvecklingen.
Jag hoppas att det blir ett slut pa alla motsattningar i Venezuela, och att alla kan leva tillsammans i fred och inte bryta med varandra p.g.a olikheter inom politiken. Venezuela var inte sa forut, det fanns mycket problem men aldrig sa mycket hat och smutskastning fran bada hallen som nu.
Det finns en sektor som aldrig kommer acceptera Chavez som president, klasskampen kommer fortsätta. Stora klassklyftor och orättvisor betyder nästan alltid stora motsättningar. Förut var de mer osynliga och undanskuffade.
och jag kan saga att om Chavez sager att han ar socialist sa har han mycket att lara, for Sverige ar valdigt langt ifran Venezuela ifraga om hur folket mar, och Venezuela har inga bidrag som vi i Sverige har.
Nu är du väldigt naiv. Sverige är ett av världens rikaste och mest utvecklade länder.

Anonym sa...

Jag vet att Sverige ar mer utvecklat an Venezuela, men Venezuela har mer naturtillgangar an Sverige, och ar rikare pa sa satt, det ar det jag inte forstar, och folk betalar hoga skatter dar precis som har.

Och jag forstar att folk tycker, speciellt de fattiga da, att de har fatt det battre, men jag tycker att de nojer sig med for lite, det finns fortfarande folk som bor i kartonghus efter att Chavez suttit vid makten i 8 ar, tank om han hade blivit utbytt efter en mandatperiod? Han kan ju inte bara gora superlangsiktiga projekt pa 30 ar framat eller tills 2021, sa svart kan det val inte vara att riva de dar kakarna och gora ordentliga hus av block som inte ramlar ihop efter ett skyfall? Det kostar inte sa mycket, de behover ju inte varmeisoleras eller nagonting. Istallet forsvarar han folk som ockuperar bostader illegalt, kan han inte lagga ut pengar pa att bygga nya ordentliga hus istallet? Jag vet att han gor det till viss del, men inte tillrackligt om man jamfor med de pengar som har lagts ut pa flygplan och vapen och massa annat. Jag vet inte, jag kanner att de som stottar Chavez och tycker att han ar helt fantastisk nojer sig med for lite.

Han sade en gang att La revolucion se paga con hambre. Hur kan man saga det till ett folk i ett oljeland, mitt land ar ingen bananrepublik, jag vet att det inte ar sa utvecklat men det har enorma naturtillgangar.

Marimba P.