mars 08, 2007

Bush vs. Chávez

När George W. Bush i dagarna inleder sin Latinamerika-turné tolkar dom flesta resan som ett försök av den nordamerikanska regeringen att motverka Hugo Chávez och Venezuelas allt större inflytande i regionen. Chávez verkar dela den uppfattningen och kommer att leda en protest-demonstration i Argentina samtidigt som Bush befinner sig i grannlandet Uruguay.

USA:s strategi dom senaste åren har gått ut på att försöka isolera Venezuela, men strategin har varit en närmast pinsamt fiasko för den amerikanska diplomatin och har något land isolerats så är det USA. Få regeringar i Sydamerika har varit särskilt roade av iden att agera USA:s sändebud i regionen. Internationella valutafonden har kastats ut av land efter land och USA:s frihandelsinitiativ ALCA som för bara några år sedan såg ut att bli verklighet har ingen längre hört talas om. En mycket målmedveten strategi av framförallt Venezuela och Hugo Chávez har förändrat maktbalansen i Sydamerika.

Att den amerikanska administrationen letar rådviligt för att återta initiativet och förbättra sin image märktes tydligt när Bush inför avresan höll ett linjetal om Latinamerika. Bush hyllade Simon Bolivar, pratade om någon slags revolution han hoppades på och återkom hela tiden till "social rättvisa". Ska man vara snäll så är inte trovärdigheten på topp direkt. Förutom retoriken innehöll inte talet särskilt mycket konkret. Bush tid vid makten börjar rinna ut och spekulationen har redan börjat om vad nästa president kan tänkas betyda för relationerna till Latinamerika.

Chávez har försiktigt uttryckt förhoppningar om en bättre relation med nästa president. Dock lär samtliga presidentkandidater använda tuff retorik emot Chávez under valrörelsen. I nyckelstaten Florida har exilkubanerna nämligen hittat sitt nya hatobjekt i Chávez.

Uppdatering: DN och SvD berättar om våldsamma protester när Bush landade i Brasilien.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bush-turnen kommer att bli ett fiasko. Han saknar det Chavez har - vinnarskalle.

Anonym sa...

Min man fick syn på Bush i går på CNN när han höll talet. Suck!
Hur förväntar sig Bush att det latinamerikanska folken ska förhålla sig till USA? Alla försök till demokrati och sociala reformer har slagits ner och ersatts av USA-stödda diktaturer. Enda anledningen till att Chavez inte störtats än är väl att Bush redan har sina krig på andra håll den här gången att finansiera. / Tack för en intressant blogg - önskar dig en trevlig helg

elliv sa...

Ja, h-vetet i Irak kan absurt nog ha räddat Venezuela och övriga Lat.Am.