mars 29, 2007

SvD önskedrömmer


Experterna på SvD:s ledarredaktion har uttalat sig om Venezuelas oljeindustri.

Det statliga ojebolaget PDVSA står för ungefär 45 procent av statsbudgetens intäkter och svarar för 78 procent av exporten. Men guldägget vårdas inte. Redan nu minskar produktion och vinst. På sikt undermineras företagets produktionskapacitet, eftersom pengar kanaliseras till president Hugo Chavez sociala program i stället för att gå till investeringar.
Har ledarredaktionen åkt till Venezuela för att på närmare håll studera PDVSA och dess investeringsstruktur? Mindre troligt.

Har dom läst någon "analys" av någon bitter f.d. boss på PDVSA (dom kallar sig ofta "branschanalytiker" nuförtiden)? Mer troligt.

I över 4 år har dessa "experter" spått (läs: hoppats på) PDVSA:s omedelbara kollaps. Tidens gång och den grymma verkligheten har dock tröttat ut dom värsta domedagsprofeterna.

Venezuelas oljeproduktion håller sig på en stabil nivå i samförstånd med OPEC:s kartellpolitik. Inkomsterna har ökat flera gånger om i takt med högre priser och omförhandlade royalty-avtal för dom multinationalla oljebolagen som verkar i Venezuela. Just nu finns alla pengar i världen för både nödvändiga investeringar och sociala satsningar. Den "minskade vinsten" handlar som SvD själva påpekar (men inte verkar dra några slutsatser av) om ökade satsningar på sociala program.

Men det är klart. "På sikt" kan ju allting gå åt h-vete. Och framför allt kan ingen med säkerhet utesluta det redan idag. Vi får väl återkomma till frågan "på sikt".

Andra bloggar om: , ,

1 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket intressant blogg. Dig ska jag hälsa på så ofta jag kan.

Boa
http://blogg.aftonbladet.se/7219