mars 03, 2007

"Michael Treschow tackar TV4 och Jan Scherman för hjälpen med planerandet och utförandet av kuppen"


När regeringen i Venezuela meddelade att staten inte skulle förnya sändningsavtalet för marksändningar med den privata TV-kanalen RCTV vaknade såklart dom vanliga Chávez-basharna till och hojtade om "förtryck mot oliktänkade" och andra förutsägbarheter. Även svenska bombhögern tog chansen (som namnet antyder föredrar bombhögern att just bomba obekväva TV-stationer).

Om RCTV verkligen förtjänade 20 nya år i den marksända etern spelade mindre roll för kritikerna. Att TV-stationen deltagit i en statskupp noterades visserligen på sina håll men sådana petitesser får väl varje regering tåla.

När jag skrev lite om RCTV och deras "journalistik" kommenterade Alf från Hands off Venezuela i Malmö fallet genom att sätta det hela i ett svenskt perpektiv.

Sådant här hör ju inte till ovanligheterna när det gäller RCTV. När det kritiseras att deras sändningstillstånd i marknätet inte förnyas tycker jag man kan fundera på ett Svenskt version av ett scenario.
Militären, svenskt näringsliv och en hittepå version av LO gör statskupp och avlägsnar statsminister Reinfeldt från makten. De river upp den svenska grundlagen och Treschow blir statsminister.
Michael Treschow tackar TV4 och Jan Scherman för hjälpen med planerandet och utförandet av kuppen.
Samtidigt kokar det bland massorna. När Reinfeldt kom till makten fick man för första gången en ledare som inte bara var ute efter att berika sig själv. De massiva reformer som genomförts (pigavdrag och sänkt A-kassa) har påverkat vardagen för de som varit mest utsatta. De som tidigare har sett politiken som de mäktigas lekstuga har plötsligt äntrat den politiska arenan. Massorna går ut på gatorna i miljoner för att protestera och går till Sagerska palatset. SÄPO vakterna där stödjer fortfarande Reinfeldt och griper Treschow. Kuppen misslyckas och Reinfeldt förs tillbaka i triumf.


Kuppmakare?

Några år senare får inte TV4 förnyat sändningstillstånd i marknätet. Man menar att aktivt deltagande i en statskupp går emot de villkor som krävs för ett sådant tillstånd. Medier på andra sidan jorden i Latinamerika rasar och kallar Reinfeldt som i valet efter kuppen fick 63% av rösterna en auktoritär diktator och drar paraleller till Hitler.
Läs också Erikarna Svensson och Andersson som tagit upp fallet RCTV.

Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer:

elliv sa...

Skrivet av Alf (Hands off Venezuela i Malmö) på tidare tråd:

"Vi var ett gäng som var i Venezuela över valet och vi kommer gärna ut i olika föreningar och berättar om det. Om nån är intresserad så kan man maila mig på alph7[at]spray.se"

Anonym sa...

Suverän, vinkel. Tack.