maj 22, 2007

Marcel Granier


Marcel Granier (till vänster på bilden) är boss på TV-kanalen RCTV. Och han är verkligen boss, han styr precis vilket budskap som kanalen ska förmedla. Den "förlust" för yttrandefriheten som kommer att "drabba" Venezuela när TV-kanalens sändningslicens går ut består i att Marcel Granier inte längre kan använda kan använda det nationella marknätet för att genom sin TV-kanal föra ut sitt budskap. Marcel Granier tillhör den elit som ser sig själva som "ägare" av Venezuela. De tror de står över alla lagar och demokratiska spelregler. År 2001 togs ett beslut där Marcel Granier och andra delar av den venezuelanska eliten (antagligen var USA pådrivande) tog beslutet att "avsluta" regeringen Chávez till varje pris. Nya lagar om större statlig kontroll över landets oljetillgångar samt en måttlig jordreform togs av regeringen trots att oligarkerna tydligt förklarat att dom inte kunde acceptera det. Konfrontationen var oundviklig.

Massmedierna förvandlades till fullfjädrade kampanjorgan och var helt avgörande för den kortvariga militärkuppen. Sen följde oljestrejken, folkomröstningen med efterföljande anklagelse om valfusk, bojkotten av parlamentsvalen och slutligen presidentvalet i höstas. Marcel Granier har varit ett nyckelperson i samtliga skeenden. Taktiken har varit att aldrig erkänna regeringen Chávez som legitim. Detta för att legitimisera försök att störta regeringen genom odemokratiska metoder. I RCTV har Hugo Chávez inte kallats president utan "teniente coronel", den grad som Chávez hade i det militära.

Marcel Granier har snart förlorat sitt krig. Det var allt eller inget. Han visste att Chávez aldrig skulle ge RCTV 20 nya år att konspirera på. Nu återstår 5 dagar...

Läs mer om Marcel Granier här.

0 kommentarer: