maj 22, 2007

Propagandakriget går in i slutfasen


I Venezuela går den uttragna mediakampanjen till stöd för TV-kanalen RCTV nu in i hysterisk slutfas. På söndag går kanalens sändningstillstånd för sändningar över marknätets kanal 2 ut och kommer inte att förnyas. RCTV och den högerextrema nyhetskanalen Globovision ägnar nästan all sändningstid åt kampanjen. Även många tidningar och radiostationer deltar. Nästan alla oppositionens partier och NGO:s har i brist på annan vettig sysselsättning dragit på sig TV-kanalens tröja. Amerikanska skattebetalare (som finansierar många av oppositionens organisationer) står antagligen för en stor del av notan. Kampanjen förs också internationellt. Företrädare för RCTV och oppositionen har rest i skytteltrafik mellan Washington, Madrid och Bryssel för att söka stöd hos olika organisationer och organ.

Vad är syftet med kampanjen? För den radikala delen av oppositionen är det solklara målet att med RCTV som förevändning skapa ett läge där Chávez kan störtas från makten. Men ett mer verklighetsförankrat syfte med kampanjen är att svartmåla Chávez och revolutionen både internt och internationellt. Budskap som "Chávez tystar kritiker", "Chávez stänger ner den fria pressen" etc sprids över världen.

Bakom de braskande rubrikerna har dock Venezuelas revolution på nytt inspirerat till en viktig debatt världen över. De privata mediamogulernas självpåtagna roll som ägare över information och radiovågor ifrågasätts. De mäktiga mediaoligarkerna i Latinamerika är livrädda för att Venezuela nu sätter ett exempel som fler vågar följa.

När nu staten återtar kontrollen över kanal 2 drömmer radikala revolutionärer i Venezuela om att hämnas på oppositionens brutala mediaoffensiv genom att ersätta RCTV med en ren socialistisk propagandakanal. Detta har dock avfärdats helt av regeringen. Det vore ett moraliskt och taktiskt självmål av gigantiska mått. Den nya TV-kanalen som ersätter RCTV är tänkt att bli en public service kanal med förebilder i Europa. Oberoende producenter och "community media" står nu inför utmaningen att producera en ny typ av drama och underhållning till den nya kanalen som kan konkurera med dom privata TV-kanalernas "billiga" såpor och "tävlings-lekprogram".

Vad kommer att hända på söndag? Både oppositionen och revolutionen kommer att mobilisera folk på gatorna i Caracas. Det finns en liten desperat sektor inom oppositionen som kommer att vilja ställa till någon form av oroligheter. Antagligen kommer det att begränsas till att de bränner bildäck och spärrar av gator i sina egna välbeställda kvarter (vilket hänt tidigare). Eller så händer ingenting. Klart är dock att situationen är helt annan nu än under statskuppen 2002. Oppositionens mobilisering var mycket större då. Och framförallt så finns inte kuppmakarna kvar inom militär-och säkerhetstjänst.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Tycker det är skamligt med den information vi får via media. Jag blev riktigt upprörd igår, då DN publicerade en notis från en nyhetsbyrå som var direkt osaklig, angående TV-kanalen, så jag kunde inte låta bli att skriva i min blogg om det, faktiskt. Notisen pryddes av en bild på en kvinna med ett tejp på munnen. DN som är så "oberoende" går på en kampanj som knappast kan sägas vara "oberoende"..

elliv sa...

Bra skrivet Vladde. Inte förvånande att DN tar in sånt.

Anonym sa...

"Antagligen kommer det att begränsas till att de bränner bildäck och spärrar av gator i sina egna välbeställda kvarter"

Chavez har motstandare inte bara i de valbestallda kvarteren...

en som vet