maj 27, 2007

Stor fest i Caracas


I Caracas firas idag demokratiseringen av kanal 2. Kuppmakarna och fascisterna (RCTV) får inatt lämna över till en ny public service kanal (TVES).
RCTV lär tyvärr sända vidare över kabel. RCTV har om möjligt blivit allt mer osmakligare ju närmare slutet på deras sändningslicens har kommit. Igår uppmanade kanalens "ankare" Miguel Angel Rodrigez president Hugo Chávez mamma att "övertala" sin son att förnya kanalens licens. Annars kunde Chávez "hälsa vara hotat". Sjukt.

8 kommentarer:

Erik Andersson sa...

Därför stödjer vi Venezuelas beslut om RCTV

I helgen demonstrerade högern i Venezuela mot beslutet att inte låta tv-kanalen RCTV fortsätta sända via marknätet.
Detta har uppmärksammats mycket i media, och vi vill därför utreda några felaktigheter i rapporteringen, och samtidigt uttrycka vårt stöd för den venezolanska regeringens beslut. Det är uppenbart att kampanjen mot Venezuela i media har intensifierats i takt med att folket börjat ta sig makt underifrån, och drivit på regeringen att föra en verklig vänsterpolitik.
Åtgärden har beskrivits som en nedstängning. Detta är helt felaktigt, RCTV får fortsätta sända via kabel eller satellit, men lyfts ut ur marknätet då man aktivt deltog i statskuppen mot regeringen i april 2002, och dessutom upprepade gånger brutit mot lagarna som reglerar visande av reklam, nakenhet osv. I Sverige liksom i Venezuela finns en begränsad mängd marksända tv-kanaler, och därmed en uppsättning regler för att få sända via marknätet. Det är dessa regler som gjort att TV4 tidigare inte kunnat sända reklam obegränsat.

RCTV:s deltagande i kuppen uttryckte sig på en rad sätt. Stationens ägare Marcel Granier besökte t.ex. personligen presidentpalatset för att uttrycka sitt stöd till den tillfällige presidenten Pedro Carmona, som upplöste alla Venezuelas demokratiska institutioner. Man kunde också på RCTV se hur oppositionsledaren Carlos Ortega i den demonstration som inledde kuppen skrek att man skulle bege sig till presidentpalatset för att "kasta ut denna förrädare mot det venezolanska folket". Samtidigt kunde man se en textremsa över bilderna av människor på väg till en konfrontation med de tiotusentals Chávezanhängare som då befann sig vid presidentpalatset: "Inte ett steg tillbaka" var budskapet. Utöver dessa tydliga övertramp bjöd RCTV in kuppmakare till studion, och när miljoner venezolaner gick ut på gatorna för att kräva att Chávez skulle komma tillbaka till presidentposten, vägrade de privata tv-kanalerna visa detta. Istället sände RCTV tecknad film. Man kan fråga sig hur länge TV4 skulle få fortsätta sända om de aktivt deltog i en statskupp mot den sittande regeringen.

Vi anser att det avgörande problemet i Venezuela är att ett litet fåtal mångmiljonärer kontrollerar den överväldigande delen av massmedia. Av dagstidningarna är 100 % privata, liksom 97% av tv-kanalerna och 99% av radiokanalerna. Sedan den bolivarianska revolutionen inleddes 1998 har dock de alternativa och lokala medierna blomstrat, till att nu omfatta hundratals radiostationer och webbsidor i hela landet. Fortfarande domineras medialandskapet i Venezuela kraftigt av en stark kritik mot regeringen, medan den stora majoritet av befolkningen som stödjer Hugo Chávez har svårare att göra sig hörd. Vi vill uttrycka vårt stöd för den venezolanska regeringens kamp för att bredda mediespektrat genom att stödja alternativa och lokala medier, och dess beslut att inte förnya marksändningstillståndet för RCTV när detta löper ut den 27:e maj.

Undertecknare:

Erik Andersson, Hands off Venezuela
Kalle Holmqvist, journalist och vårdare
America Vera-Zavala, författare
Kristin Linderoth, ledamot i SSU:s förbundsstyrelse
Seluah Alsaati, distriktsordförande Ung Vänster Storstockholm
Bosse Strömbäck, Vänsterpartiets partistyrelse
Peter Stolpe, ordförande SSU-Facken Stockholm
Jorge Capelán, antirasistiska tidskriften MANA
Emma Nilsson, SSU Västerbottens distriktsstyrelse
Albin Skog, vice ordförande Vänsterpartiet Västra Södermalm
Åsa Björnerbäck, ordförande SSU-Umeå
Krister Andersson, ordförande Vänsterpartiet Falun
Philip Gredfors, distriktsstyrelseledamot SSU Skåne
Mikael Åhman, styrelseledamot Marks arbetarkommun
John Lyshag, Hands off Venezuela
Martin Lööf, Hands off Venezuela
Fredrik Andersson, vice Ordförande Ung Vänster Tranås

Fredrik Andersson sa...

Hm.. Mitt namn känns lite fjuttigt i jämförelse med alla andra. Nåväl..

Jag hyllar revulotionen i alla fall och det är väl det som är viktigast.

Erik Andersson sa...

Ingen kamrat står lägre än någon annan, Fredrik. De två Hands off-killarna har inte några poster överhuvudtaget i Ung Vänster/Vänsterpartiet...och inte jag heller, för övrigt.

Anonym sa...

Är ni alldeles från vettet? Hur kan ni kalla diktatorisk censur för "demokratisering"? Det här är bara första steget....

Daniel sa...

Ett stort problem när det gäller all debatt om Venezuela, demokrati, tv, etc, är at nästan alla är så uteslutande för eller emot. Att så många år 2007 fortfarande ser världen så svart/vit är skrämmande. När jag var i Venezuela och talade med personer från både medelklass, lägre klass och övremedelklass så märkte jag istället efter en stunds prat att de flesta har en väldigt neutral syn. De lyfter fram saker som har blivit mycket bätrre sedan den nya regeringen tillträdde, emn även saker som har blivit sämre.
Det är synd att inte fler i Sverige och i övriga världen kan informera sig bättre innan de uttalar sig.
Daniel

Alf sa...

"Hur kan ni kalla diktatorisk censur för "demokratisering"?"

Hur kan du kalla att man inte förnyar sändningstillståndet för marksändningar för en TV-station som varit delaktiga i planerandet och utförandet av en blodig statskupp i en demokrati för "diktatorisk censur"?

RCTV:s roll i kuppen står det mer om här:
http://www.venezuelanalysis.com/articles.php?artno=2053


"Det här är bara första steget..."
Om det är första steget mot att de skyldiga till den blodiga statskuppen får sitt rättmätiga straff så tycker jag att det är bra.

Marc Leon sa...

Hälsningar!!

Bra jobbat! Fortsätt så här. Man måste bryta ner den fascistoida propagandan i Venezuela och den mediala kriget USA har deklarerat till republiken! NO PASARAN!

Min blogg

http://blogg.aftonbladet.se/12547/

Vad tycker du om den?

Marc

elliv sa...

Missade ditt inlägg Marc. Kan bara säga grymt jobbat själv!!