mars 28, 2007

ALBA - det humanistiska hotet


Hittade följande lägesrapport från Bolivia.

Byn Yapacaní med runt 30 000 invånare, som ligger precis i Bolivias hjärta i det stora Amazonas, är en av många platser där människor fått känna på vad ALBA-avtalet mellan Venezuela, Kuba och Bolivia i praktiken innebär. ALBA, Alternativa Bolivariana para las Américas, är skapat på initiativ av Venezuelas president Hugo Chávez som ett svar på USAs frihandelsavtal ALCA. Enligt Bolivias president Evo Morales är Bolivia det mest gynnade landet i samarbetet.

Vi börjar vårt besök på det toppmoderna sjukhuset som invigdes i juni. Sjukhuset är ett av tjugo som Kuba varit med att utrusta. Här arbetar vanligtvis ett 50-tal kubanska läkare och sjuksköterskor. Just idag befinner sig dock en stor del av den kubanska personalen i Vallegrande i södra delen av landet för att hedra Che Guevara då det är årsdagen sedan han blev avrättad där av boliviansk militär.

Den kubanska läkaren Esteban Sánchez Alta visar oss runt. I korridorerna sitter fullt med folk på golvet och väntar, mestadels kvinnor. 200 patienter dagligen behandlas här, mestadels för parasitsjukdomar.

Esteban Sánchez Alta arbetar under en tvåårig kontraktstid här i Yapacaní. Kubanska staten betalar lönen som är densamma som på Kuba, 200 dollar i månaden.

-Tanken är att vi ska vara här temporärt. Flera bolivianska ungdomar från byn har fått stipendium för att studera medicin på Kuba. När de studerat klart kan de ersätta oss kubanska läkare, säger Esteban Sánchez Alta.

Läs hela artikeln här.

Att folken i Latinamerika hjälper varandra att överkomma social problem skrämmer livet ur lokala eliter och naturligtvis USA. Republikanernas presidentkandidat John McCain hymlar inte.
The Arizona senator said that "everyone should understand the connections" between Chavez, Morales and communist Cuban President Fidel Castro.

"They inspire each other. They assist each other. They get ideas from each other," McCain said. "It's very disturbing."
Nu väntas Ecuador, Nicaragua och flera karibiska stater ansluta sig till ALBA. Det humanistiska "hotet" sprider sig.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Hands off Venezuela har splitterny hemsida som uppdateras kontinuerligt:

http://www.handsoffvenezuela.se

Och ja, att folk pratar med och lär av varandra har alltid varit ett stort hot mot kapitalismen.

elliv sa...

tack för infon erik, la till som länk