mars 12, 2007

Bush på defensiven


Ursprungsbefolkningen i Guatemala välkomnar Bush

Kantat av protester och avspärrningar fortsätter Bush sin resa genom latinamerika. I Brasilien och Uruguay handlade det mest om tekniska handelsfrågor. Både Brailien och Uruguay har självständiga center-vänster regeringar som inte gärna vill göra några större politiska utspel tillsammans med Bush. Först i Colombia kom dom lite större orden fram och Bush gav sitt fulla stöd till Colombias högerregim, USA:s enda verkliga allierade i Sydamerika. Allt detta medan allt mer om den colombianska regimens inblandning i kidnappningar, mord och narkotikahandel avsöljas.

Hugo Chávez är ständigt misshandlad av dom globala media-jättarna men ändå har dom spelat honom i händerna dom senaste dagarna. Strategen Chávez vet att massmedierna älskar att måla upp en konflikt och när Chávez gav sig ut på en mot-turné har journalisterna mest fokusera på motsättningen Bush-Chavéz. Detta var tydliggjort den bolivarianska revolutionen som alternativ till USA:s imperialism. Och när Bush dessutom vägrar att direkt kommentera Chávez utan istället kommer med krystade uttalanden i stil med "USA bryr sig visst om dom fattiga" hamnar Bush tydligt på defensiven. Kontrasten mellan Bush samtal långt bakom gigantiska militära avspärrningar och Chávez folkliga möten är också talande.




Kuba, Venezuela och Bolivias flaggor representerar "hopp och integration" i Latinamerika, här under ett Chávez-möte i Bolivia

Bush besök i Brasilien och Uruguay hade en tydlig målsättning. Strategin från USA har varit att visa upp dom moderata vänsterregeringarna som goda exempel. Bara detta visar på stora förändringar. För ett antal år sedan hade säkerligen USA konspirerat för att avsätta ledare som Lula men i och med Chávez har kartan ritats om. Lula framhålls nu som ett föredöme för hur sociala frågor kan prioriteras utan några större ingrepp i ekonomin. Målet är att söndra och härska. Lula utsätts ständigt för påstötningar om att han ska "hålla tillbaks" Chávez och Morales. I varje viktigt skede har dock Lula prioriterat solidariteten, t.ex när Morales nationaliserade brasilianska intressen i Bolivia.

Chávez gillar säkerligen inte att se Lula fotograferas tillsammans med Bush. Men tvärtemot mediabilden av Chávez så är han pragmatisk när det behövs. Ett starkt och enigt Sydamerika kräver att olika inrikningar och ideologier kan hålla samman under den gemensamma insikten att enighet ger styrka. Denna insikt lär knappast ha gått förlorad under Bush fiaskobetonade rundresa.

0 kommentarer: