mars 30, 2007

Ditt och datt


Lite av det som är aktuellt i Venezuela just nu:

  • Upptakten för skapandet av det nya Venezuelas Enade Socialistparti. Hugo Chávez manar samtliga partier som stödjer revolutionen att ansluta. Han varnade för den splittring och dogmatism som skadat vänstern genom historien. Chávez betonade att partiet måste bli folkets instrument för att kontrollera makten. Inte maktens instrument för att kontrollera folket. Hela Chávez tal (ca 3 timmar långt) kan ni se här, eller läs mer här.
  • Kongressen är i fullt gräl med Högsta Domstolen. I ett till synes märkligt beslut har HD beslutat att bonusar och liknande ej får beskattas. Vilket fått kongressen att gå i taket. För dom som läst i svensk media att "Chávez kontrollerar alla institutioner" kan konflikten verka förvirrande (ok visst, grälet är nog så förvirrande ändå). Läs mer här.
  • Public Service i Venezuela. När sändningslicensen för RCTV går ut i slutet av maj kommer kanal 2 (där RCTV nu sänder) att bli en Public Service kanal. Regeringen studerar olika typer av de Public Service modeller som finns i Europa för att skapa en kanal där ingen chef ensam kan bestämma över innehåll och opinionsbildning. Läs mer här. Samtidigt har RCTV spelat in en musikvideo i bästa "We are the world-we are the children"-stil för att protestera över beslutet att inte ge kanalen nytt sändningstillstånd. Se videon här.

1 kommentarer:

Anonym sa...

Intressanyta nyheter! Vi får hoppas att de skapar ett oberoende puplic service som den i Sverige, fast här är väl alliansen snart på väg att lägga ner den... det går frammat på vissa håll i världen och bakåt hos andra!