april 04, 2007

El pueblo unido jamás será vencido


Diagrammet visar resultatet av en opinionsundersökning gjord strax före presidentvalet i höstas. Undersökningen underskattar stödet för Chavez något. I valet fick Hugo Chávez 63% och oppositionens kandidat Manuel Rosales 37% av rösterna.

Staplarna till höger visar stödet för dom båda presidentkandidaterna fördelat på olika socialgrupper. Överklassen och den övre medelklassen i socialgrupp A och B utgör 5% av befolkningen. Här är stödet för oppositionens kandidat överväldigande. Endast 17% planerade att rösta på Chávez.

I den undre medelklassen fördelas stödet jämt mellan kandidaterna. Men den fattiga majoriteten i socialgrupp D och E sluter i stor utsträckning upp bakom Chávez och revolutionen.

"Chávez är inte Chávez, Chávez är folket", brukar revolutionärerna i Venezuela säga. Vad menas med detta? Eliten har tillgång till pengar, massmedier, kontakter, utbildning och sjukvård. Politiska partier har varit toppstyrda och djupt korrumperade. Den fattiga majoriteten har i årtionden varit osynliggjord, exkluerad och mer eller mindre icke-existerande i massmedier och det offentliga "rummet".

President Chávez har fått uppdraget av den fattiga majoriteten att förändra landet. Genom att enas kring Chávez ger dom uttryck för sina intressen och för sin talan. Det är viktigt att komma ihåg när så mycket av intresset kretsar kring personen Chávez och hans "maktambitioner".

OBS! Klicka på diagrammet för att förstora bilden.

PS. El pueblo unido jamás será vencido = Ett enat folk kan aldrig besegras

Andra bloggar om: , ,

0 kommentarer: