Ett exempel på den hätska venezuelanska pressen
Bloggaren och Expressen-skribenten Magnus Linton är en vanlig Chávez-bashare men ändå inte. För det märkliga med honom är att han blandar upp sina demoniserande texter om Hugo Chávez och Venezuela med att klaga på "högerpressens" illasinnade behandling av Venezuela. Lintons inställning skulle kunna sammanfattas som att "Chávez är "farlig och otäck" men den tokhöger som kallar Chávez "farlig och otäck" är lögnaktig och propagandistisk".
I vissa kretsar lyckas Linton på detta sätt få ryktet om sig att vara "balanserad". Och det är ju fint och gulligt. Högern älskar naturligtvis Linton eftersom dom med honom som hänvisning häva ur sig "titta, även vänstern ogillar Chávez". Magnus Linton kallar sig nämligen "vänster".
Nåväl, i sitt senaste påhopp på Venezuela gör Linton gällande att yttrandefriheten skulle vara hotat.
en av få läsvärda o regeringskritiska venezolanska tidningar - tal cual - publicerade för en tid sen denna satirkolumn som gjorde narr av presidenten, o för ett par veckor sen delade en av de allt mer regeringstyrda domstolarna ut en bötessumma på 50 000 dollar för den publicistiska hädelsen
Oj. Pressen i Venezuela är nu tydligen så hårt hållen att dom inte ens får "göra narr" av presidenten. Eller?
Det fall Linton tar upp handlar om ett "öppet brev" skrivet till Hugo Chávez 7-åriga dotter Rosines som publicerades i tidningen Tal Cual. "Brevet" bestod av olika uppmaningar till Rosines som indirekt kritiserar hennes pappa. En organisation som ser till barns rättigheter anmälde tidningen och en domare i Rosines hemstad dömde tidningen till böter enligt lagen om "skydd för barn och minderåriga". Vad som är rätt eller fel kan diskuteras. Men inget av detta berättar Magnus Linton. I kommentarerna fantiserar Linton vidare om att lagen om "insulting public authorities and institutions" skulle ha används i fallet. Att fritt fantisera och spekulera om saker du inte vet ett smack om gränsar till att ljuga Magnus Linton.
Den som följer media i Venezuela vet att det inte råder brist på yttrandefrihet. Tvärtom. Jag uppmanar Linton att hitta ett land med en press som är mer hånfull, grovt förolämpande, nedsättande och aggressivt kritisk till den sittande regeringen än den i Venezuela.
Jag är dock inte mindre "balanserad" än att jag kan berätta om att vissa inskränkningar i yttrandefriheten visst finns. På senare tid har de privata TV-kanalerna börjat avbryta sina gäster när de öppet uppmanar miltären att störta regeringen. Sådana uppmaningar måste nu lindas in lite snyggare för att få passera.
2 kommentarer:
Kära Elliv.
Eftersom du inte orkar sätta dig in i saker (har du ens läst Americanos eller ngn av alla Lintons artiklar som behandlar Venezuela och Chávez?) utan fabricerar historier som den värsta demagog, så kan du ju läsa Lintons svar på Chávezkramarnas trams här:
https://www.blogger.com/comment.g?blogID=35929494&postID=8162032524867593376
Ps. Se kommentarsfältet under inlägget. Där skriver Linton följande:
''a) nästan alla länder i latinamerika, inte minst högerstyrda colombia, har senaste åren upplevt en dramatiskt ökad tillväxt o fattigdomsminskning. det beror generellt på högkonjunktur o med tanke på att många länder inte har nån gudasänd snabblösning som venezuela har i form av oljan så är deras bedrifter inte mindre imponerande än hugos.
b) jag har vid flera tillfällen berömt chavez höjda skatter på oljeutvinning o också hyllat evo morales då han - efter recept från venezuela - gjorde likadant i bolivia. de som skriver att mina beskrivningar av venezuela oftast består av elendeskildringar är folk som inte kan eller orkar läsa.
c) siffrorna ovan ska du ta med en nypa salt. var kommer de ifrån? sannolikt oftast från regeringen själv. att minska fattigdom kan man - om man som chavez har en gigantisk plånbok - göra snabbt genom att dela ut mat o ge människor jobb i skyddade verkstäder. men vad händer om statens pengar tar slut? det är skillnad på att skapa system som lever av sig själv o system som bara lever om rätt man håller i statens plånbok.
d) jag vet att trög vänster inte klarar av mer komplicerade budskap än dagisbarn, dvs att man bara ropar RÄTT eller FEL, men det jag skrivit om venezuela har försökt ta fasta på BÅDE sånt som är bra o dåligt. bra saker är en aktiv stat som stenhårt satsar på utbildning, en regering som ger fattiga möjlighet till akut sjukvård, som säger sanningar om usa o som aktivt jobbar för ett latinamerika som står på egna ben när det gäller energi o lån. dåliga saker är skenande inflation, att bygga en stat i staten (parallella system), sätta marknadsmekanismer ur spel, krigshetsa med colombia, personkult, enpartiambitioner, militarisering, korporativism, etc. vill du begripa nåt om venezuela så finns massor av bra böcker ute nu - läs dem i stället för fladdriga bloggar.''
Skriv en kommentar