april 11, 2007

Revolutionära läkare


Över 1000 nyexaminerade venezuelanska läkare svors in vid en cermoni i Caracas på tisdagen. Läkarna är specialutbildade för att verka i det ambitiösa närsjukvårdsprogrammet Barrio Adentro. På landsbygden och i fattiga stadsdelar har Barrio Adentro hjälpt miljoner fattiga venezuelaner. Programmet är uppbyggt av kubanska läkare och Kuba är nu också involverade i utbildningen av venezuelaner som undan för undan kommer ersätta de kubanska läkarna som verkar i Venezuela. Kubas vicepresident Carlos Laje deltog också i cermonin.

Hugo Chávez betonade vikten av de humanistiska värden som läkare och sjukvård måste förmedla. Att alltid sätta människovärdet i centrum. Inte egenintresset eller vinstintresset.
Chávez anklagade imperialismen och kapitalismen för att strunta i människors behov. Han varnade för att jordens resurser och miljö på sikt kommer att utarmas med dagens kapitalistiska världsordning. Och därmed hotas också människans existens.

Men, tillade Chávez, det räcker inte med att bara kritisera och klaga. Vi försöker bygga något nytt, ett alternativ. Ett nytt sätt att leva, en ny ekonomi, ett nytt samhälle. Se en kort videosnutt från cermonin här.

Andra bloggar om: , , , ,

0 kommentarer: