april 04, 2007

"Den hårdföre presidenten"


Jag gillar inte denna "torrlag"(Ley seca)!

Vilka presidenter kan man bara sådär utan vidare kalla "hårdför" i en enkel TT-notis? Tja, kan tänka mig en rad ledare som beordrat olagliga anfallskrig, ockupationer, bombningar och annat mys men som "journalisten" knappast skulle komma på tanken att kalla "hårdför". Men tydligen har Hugo Chávez förtjänat detta, bl.a för att regeringen i Venezuela infört tillfälliga begränsningar i alkoholförsäljningen (Ley seca). På detta till synes oskyldiga sätt formas opinionen. Små subjektiva omdömmen som "kryddar" notiserna.

I den fritt översatta och redigerade TT-notisen (ursprunglingen från den amerikanska nyhetsbyrån AP) får det plats skojdumma citat och spekulationer om att Irans vänskap med Chávez skulle ha något med saken att göra. Den verkliga orsaken till begränsningar i alkoholförsäljningen under påskveckan fick inte plats. Förra året dödades över 100 personer i Venezuelas påsktrafik. Många av olyckorna tros ha varit alkoholrelaterade. Men denna tråkiga verklighet hade såklart solkat ner den skojtokiga notisen om den halvgalna presidenten i det tropiska landet.

Tillägg: Karikatyren med liemannen kommer från från tidningen Diario Vea

1 kommentarer:

Johan Persson sa...

Man vet inte om man ska bli mest förbannad eller förbryllad över svenska medias propagandistiska inställning till Venezuela. Tur att det finns andra källor till kunskap om utvecklingen i Latinamerika.