mars 21, 2007

Ord och inga visor

Äntligen en bra beskrivning av vad Sveriges utrikespolitik under Carl Bildt är värd.

Den kubanske FN-ambassadören anklagade Carl Bildt för hyckleri, eftersom han i sitt tal om mänskliga rättigheter inte nämnde USA:s Guantanamobas på Kuba eller USA:s krig i Irak. Han konstaterade också att Kuba är medlem i FN:s råd för mänskliga rättigheter medan Sverige inte förtjänat en plats i rådet. Han tycker, att det vore bättre om Carl Bildt stannade i Stockholm.
Förhoppningsvis kan någon berätta mer för den kubanska FN-ambassadören om Bildts roll som hejarklacksledare till ett av våran tids största brott mot mänskligheten, kriget och ockupationen av Irak. Det borde underlätta den fortsatta ordväxlingen.

Uppdatering: Erik Svensson beskriver bra det monumentala hyckleri som Carl Bildt sysslar med.
Till dessa grova amerikanska människorättsbrott kan vi också lägga de rapporter om tortyr, som inte bara kommer från Guantanamobasen, utan även från Abu Ghraibfängelset i Irak, Bhagram-fängelset utanför Kabul och övriga amerikanska fångläger runt hela världen där USA håller tiotusentals människor inspärrade, ofta i hemlighet, där de blir utsatta för tortyr och inte har några möjligheter att få veta vad de anklagas för. Kubas brott mot de mänskliga rättigheterna är rena amatörteatern jämfört med den professionella Gulag-industri som Bush-administrationen har byggt upp sedan 2001. Att inte Carl Bildt inser detta visar bara med all önskvärd tydlighet att han är en amerikansk marionett på sin ministerpost som är alltför djupt nergrävd i sina oljeaffärer med diverse skumma regimer för att kunna se brott mot mänskliga rättigheter som utförs av hans idoler och uppdragsgivare.
För Bildt blir "mänskliga rättigheter" bara en ursäkt för att peka ut dom länder han inte gillar (dvs dom som inte lyder order ifrån Washington). Begreppet "mänskliga rättigheter" förlorar all verklig innebörd om det används på det sättet Carl Bildt gör.

Andra bloggar om: , ,

14 kommentarer:

Anonym sa...

En kommunist som ljuger, igen! De kan aldrig tala sanning, om dom gjorde det sa skulle dom forlora makten. Dom lever en logn enbart for att kunna suga ut folket ta alla deras tillgangar, fortrycka de som protesterar, tvinga medborgarna till fattigdom och svalt. Sjalva lever kommunist ledarna i lyx. Inte konstigt att det bara finns en handfull kommunist stater kvar i varlden. /Nils

Anonym sa...

Det är skönt med folk som pratar klarspråk. Som ambassadören. Läs nedan hela hans replik till Bildt.

"Vi har med bestörtning lyssnat till Kungariket Sveriges representant. Hans stridslystna
och mästrande inlägg påminner om den svenska imperialismens alls icke ärorika dagar, som
drabbade grannfolk med blod, tårar och kolonial underkastelse.

Cynismen, hyckleriet och medlöperiet i hans ord väcker förvåning.

Hur kan man tala om läget för de mänskliga rättigheterna i världen utan att nämna det
tortyrcentrum som USA har upprättat i Guantanamo?

Om han nu är så engagerad för de mänskliga rättigheterna i världen, varför nämnde han
inte de krigsförbrytelser som begås av ockupationstrupperna i Irak? Varför undvek han att
beröra de hemliga flygningarna och CIAs fång- och tortyrcentraler runt om i Europa?

Kuba är en rättstat som innefattar alla. I Sverige ökar förföljelse och diskriminering av
invandrare och minoriteter som inte motsvarar rasistiska ideal från vikingatidens
erövringståg och förtäckta etniska rensning.

Sveriges anförande var typiskt för den förkastade politik av konfrontation och
manipulation som präglade den gamla människorättskommissionen.

Det förklarar varför Sverige inte ingår i detta Råd, medan Kuba på grund av sina välkända
meriter när det gäller mänskliga rättigheter valdes in som grundare och medlem med stöd
av över två tredjedelar av medlemmarna i FNs Generalförsamling. "

Jessica Presits sa...

"De gjorde ju det så då kan vi göra samma sak"

Småbarnsretorik på hög nivå.

Bara för att USA har gjort si och så legitimerar det inte Kuba att bryta mot de mänskliga rättigheterna.

Unknown sa...

Det här är ju lyteskomik. Saudi-Arabien sitter också i FN:s MR-kommission. Föredrar du även Saudi-Arabien som försvarare av mänskliga rättigheter?

elliv sa...

va menar du jessica?
Bara för att USA försöker återkolonisera Kuba så får dom inte försvara sig? För en seriös diskussion istället. Den här bloggen handlar inte om Kuba men ska skriva ett inlägg om USA planer och aktioner. Sen kan man utifrån det föra en diskussion inklusive kritisera Kuba. Att säga A men inte B blir bara ett stöd för USA:s imperialism.

elliv sa...

Nej Jens är väl bara Andorra ett nåt som kan sitta där.

Jessica Presits sa...

Jo Elliv, jag menar att det handlar inte om att försvara sig. Det är inte försvar att skylla allt på USA. Det är bara ett sätt att skylla ifrån sig. Liksom småbarn gör när de säger "men han gjorde samma sak..."

sen för den delen så för jag en seriös diskussion. Jag påstår inte att USA är guds bästa barn, men man kan inte skylla allt på ett land. Varför ska USA stå till svars för att Kuba tystar ner oppositionella?

elliv sa...

Jessica
Läs om ­Dick Emanelsson reportage.
http://dickema24.blogspot.com/search/label/Kubareportage%20februari%202007
– När USA först säger att en av dess målsättningar är att störta den kubanska regeringen och sedan påstår att en av formerna för att nå detta är att bidra med pengar till kubanska dissidenter, då blir dessa i sak agenter betalda av en utländsk makt för att störta sin egen regering.

Dom som nu sitter i fängelse hävdar Kuba samarbetade med USA. Men det är inget snack om Kuba är stenhårda mot dom man misstänker samarbeta med USA.
Det är väldigt enkelt, politiskt korrekt och bekvämt på alla sätt att sitta i Sverige och basha Kuba.
Jag har dock respekt för att revolutionen överlevt och lyckats med en hel del. Nästan alla progressiva rörelser i Latinamerika har krossats med våld. Mord statskupper, dödspatruller. USA alltid inblandat. Inför det måste man vara ödmjuk.

Anonym sa...

"Varför ska USA stå till svars för att Kuba tystar ner oppositionella?"

Därför att dom "oppositionella" tar emot betalning för sin omstörtande verksamhet från nordamerikanska organisationer. Sådant är inte tillåtet i något land i världen vad jag vet. Således, "dissidenterna" agerar för att störta den kubanska regeringen och istället låta landet återgå till dess pre-revolutinära status som kolonial bananrepublik i USAs skugga.

Vidare, dom "oppositionella" är ingen hemlig grupp på Kuba. Dom är väl kända av landets övriga befolkning och har minimalt stöd - just p.g.a. deras agerande som Qvislings.

elliv sa...

Guantanamo kanke inte är en fantasiskt ställe men min åsikt är att man skulle bereda rum där för Chavez,Castro och alla andra fantastiska kommunister

Utveckla gärna ditt resonemang på någon bombhöger blogg. Inte här. Tack.

Anonym sa...

Vi har genom ett demokratiskt val fått en regering, denna regering uttalar sig i FN om ett antal olika stater vilka kan anses bryta mot FNs mänskliga rättigheter. En av dessa tog illa upp, de blev liknade med Sudan och vissa andra inte helt rumsrena stater, lyssna på Calles tal. Sen blir representanten från den anklagade staten förbannad och kommer med vissa spännande utfall. Vi svenskar är med säkerhet det enda landet i historien som inte har lyckats fixa en koloni som producerar olja (norrbaggarna ville faktiskt vara självständiga).

Vi lever i en utopi som folk faktiskt vill komma till från alla jordens hörn och de flesta vill väll ändå va som vikingar,

Erövra världen och gör den din, det är ju alltid trevligt att åka på charter

Anonym sa...

Jag tror ett flertal av ovanstående borde lyssna på vad Carl Bildt och den Kubanske ambassadören egentligen sagt.

Carl Bildt talar mest om att dödstraffet borde avskaffas och pekar då ut Kina. Han talar om Darfur, Palestina och andra områden som har problem med mänskliga rättigheter. Kuba nämns endast i en allmän lista över länder där mänskliga rättigheter kränks - den som inte skriver under på den listan är nog lätt blind.

Kubas ambassadör angriper i sitt svar Sverige, svenskarna, Carl Bildt och vikingar (!) med en räcka av invektiv och anklagelser, inkluderande diskriminering, etnisk rensning och våld mot våra grannstater…

Självklart hör inte sådant språkbruk hemma i FN. Om Carl Bildt inkluderade Guantanamo, Venezuela eller annat i sitt tal (eller inte)är oväsentligt, det är Kubas ogrundade attack på Sverige och allt svenskt det handlar om. Självklart har Sverige rätt att protestera!

Vad det handlar om är att Kuba chockat ser att Sverige har en ny regering som inte ser på mänskliga rättigheter förblindat av rödfärgad revolutionsromantik. Castros medlöpare hara tågat ut ur Rosenbad.

UN web cast: http://www.un.org/webcast/unhrc/archive.asp?go=070312

elliv sa...

Kuba nämns endast i en allmän lista över länder där mänskliga rättigheter kränks - den som inte skriver under på den listan är nog lätt blind.

Men han "glömde" USA och alla dess allierade? För Bildt blir "mänskliga rättigheter" bara en ursäkt för att peka ut dom länder han inte gillar (dvs dom som inte tar order ifrån Washington). Begreppet "mänskliga rättigheter" förlorar all verklig innebörd om det används på det sättet Carl Bildt gör.

Lennart Regebro sa...

"Men han "glömde" USA"

Ja, och det är synd. Det hade varit bättre om han hade nämnt Guantanamo. Men du skall inte tro att det hade ändrat nånting. Han nämnde Kuba, och Kubas representat gjorde då en helt knäpp attack på Sverige utan verklighetsgrund.

Det hade Kubas representant förmodligen gjort även om Guantanamo hade nämnts.