mars 20, 2007

Ynkligt Lars Palmgren

Lars Palmgren är Sveriges Radios "utsända" i Latinamerika. Från sin bostad i Chile kan man gissa att han följer utvecklingen i Venezuela genom CNN eller någon lokal högertiding. Han tvekar inte att sväva ut i rena lögner, lösa spekulationer och personliga föraktfulla omdömmen om utvecklingen i Venezuela. Nu har han fått syn på något igen och känner sig manad att "informera".

Efter sin senaste valseger, i slutet av förra året, utlovade Hugo Chavez en stor nationell debatt om den venezuelanska vägen till socialismen.

Fram för allt skulle den föras inom det enade socialistparti som Chavez avsåg grunda utifrån det halvdussin partier som nu ingår i hans regeringskoalition.
Nej Lars, det nya partiet kommer skapas från grunden. Av dom revolutionärer som deltar i lokalt organiserade råd i fattiga bostadskvarter. Av fackföreningar, bonderörelser och andra sociala rörelser.

I Venezuela har politiska partier ett välförtjänt dåligt rykte. Dom fungerar oftast som helt odemokratiska toppstyrda organisationer där anhängare belönas för sin lojalitet med politiska och ekonomiska gentjänster. Detta gäller även dom partier som stöder president Chávez. Många revolutionärer stöder Chávez men inget politiskt parti. Detta ökar beroendet av Chávez som enande kraft. Rädslan för vad som skulle hända om denna enande kraft skulle försvinna är stor. Därför har under en längre tid krav ställts på ett nytt demokratiskt parti som ska skydda och stärka revolutionen. Nu håller det på att bli verklighet.

Ingen större entusiasm
Men beslutet att bilda ett nytt parti, under Chavez ledning, har inte mötts av någon större entusiasm.

De tre största partierna i koalitionen, bland dem kommunistpartiet, har istället höjt varnande röster om risk för toppstyre och minskad demokrati och har sagt att de vill föra ut diskussionen till sina medlemmar innan de fattar några beslut om att uppgå i det nya socialistpartiet.

Ingen större entusiasm...suck. Inget ämne har mött lika stort jubel som när Chávez pratar om det nya socialistpartiet. Men partiet kommer utgå ifrån basen. Ingen generalsekreterare eller ordförande i dom nuvarande parti-hierarkierna kan räkna med högt uppsatta positioner. Därför är dom som väntat skeptiska.

Men tveksamhet av det slaget är i Hugo Chavez ögon nästan detsamma som förräderi.

Vill arbeta själv
I sitt senaste tv-program Aló presidente uppmanade Chavez de tre partierna att lämna regeringskoalitionen och låta honom arbeta i lugn och ro för att bygga sitt enade socialistparti.

– Ni kanske inte tror på socialismen, ni kanske inte ens är socialister, och aldrig har varit, fnyste Chavez.

Förräderi? Ja han är ju smått galen och fanatisk den där Hugo Chávez. Varför skriver du inte att Chávez bl.a sa att han hoppades att "dom kunde skiljas som vänner" eller att "dom skulle kunna bli en verkligt bra och positiv kraft som opposition". Varför måste du på ren slentrian demonisera Chávez?
Sedan en månad tillbaka så styr Hugo Chavez Venezuela via dekret, kongressen har under åtta månader gett honom sådana befogenheter att den i praktiken avskaffat sig själv.
Nu pratar vi om Venezuela och Chávez och då är det fritt fram att ljuga och fantisera fritt Lars? Men du kanske kan informera kongressen. Dom arbetar för fullt med lagförslag inom en mängd områden och det vore ju synd om dom gör detta alldeles i onödan om dom nu tydligen är "avskaffade".
Den utlovade stora debatten om den venezuelanska vägen till socialismen låter mer och mer som en monolog.
Så bra att du framför dina egna fördomsfulla åsikter så slipper vi tvivla. Jag frågar dig Lars. Finns det NÅGOT land där medborgarna diskuterar politik, ideologi och socialism mer än i Venezuela? Men du ser inte denna debatten på CNN Lars. Den förs på arbetsplatser, skolor och i bostadskvarteren.

Krig är fred och demokrati är diktatur. Tyvärr ser svensk mediabevakning ut så här idag. Världens mäktiga krigsförbrytare behandlas "objektivt" och "nyktert". Och dom som försöker sätta emot demoniseras av subjektiva journalister.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Svenska journalister kan engelska och läser därför mest media från USA och UK. Vilket syns i rapporteringen.

Anonym sa...

Hörde Palmgrens totalt förutsägbara inslag om Chavez på radion. Ett typiskt Palmgren-inslag skulle jag påstå. Det är för det mesta såhär när han "rapporterar" från det nya Sydamerika. Alltid finns en underton av bananrepublik i hans beskrivande av presidentkandidater, valfrågor och debatter. Det är som han ständigt söker och vill bekräfta fördomarna om det farsartade och kaotiska Sydamerika. Och i vissa fall är det dock faktiskt sant - Jag tänker på dom USA-utbildade pajaser som med kapitalets uppbackning styr sina länder samtidigt som dom är på lång-semester i Florida. Turligen börjar den typen av "demokrater" försvinna nu.
Palmgren är en liten man - det är alla reaktionärer och lögnare.

elliv sa...

Jag blir förbannad när som Palmgren pratar nedvärderande om "monolog" i Venezuela. Det har skett en explosion av politisk debatt, intresse och medvetande. Den "dialog" som tidigare fanns var överklassens möten i slutna rum där rikets affärer gjordes upp. Allt medan en apatisk befolkning tittate på.

Erik Andersson sa...

Palmgrens öron är alltid inställda på mono - bara den vita överklassens babbel går in.

Anonym sa...

och sen pratar han om "De tre största partierna i koalitionen" som om det är partier med masstöd. Dom tre största förutom MVR fick väl sammanlagt under 20 procent?

Anonym sa...

Men Palmgren är ju långt ifrån den mest osaklige journalisten som rapporterar om Venezuela.
Nathan Shachar lär ju ha slått något rekord när han säger att Venezuelas ekonomi är i trasor.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=628911

elliv sa...

alf
Palmgren är slentrianmässigt nedlåtande och fördomsfull. Nathan är aggressivt fientlig. Detta om Venezuelas ekonomi är ju så galet så man tror inte det är sant. Måste nog skriva ett inlägg om det.

Erik Andersson sa...

Elliv, det kanske du redan gjort, men: skicka gärna såna här kommentarer också till redaktioner osv...har hört att Palmgren redan mottagit en del klagomål för sina lögner (om han inte ljuger kan jag bara säga som Götan Persson: "Jag tycker synd om killen".)

elliv sa...

Japp Erik, mejlade Palmgren. Tror det är bra att så många som möjligt gör det. När utrikeskorrar rapporterar tror dom ofta att det är ingen som bryr sig eller har kunskap. Och att dom därför kan komma undan med rena sakfel och dumheter. Låt oss visa att så inte är fallet när det gäller Venezuela.

Anonym sa...

Jag tycker att det är oerhört dumt att avfärda koalitionspartiernas skepsis till det tänkta enhetspartiet. Jag tycker deras försiktiga inställning är förståelig och rätt sund. Om man skall skapa ett dylikt parti måste saken självklart tänkas igenom ordentligt.

Att avfärda alla som säger emot Chavez som karriärister är INTE kamratligt eller vettigt på en fläck.

elliv sa...

findus
håller med, men gick inte in djupare på det i det här inlägget. T.ex kommunistpartiet PCV har jag den största respekt för. Lär återkomma till frågan.

Erik Andersson sa...

findus: Däremot kan det mycket väl vara SANT. Vilka partier och ledare det gäller vågar jag inte uttala mig om, men byråkrater finns överallt och har alltid gjort det.

Det beror inte på folks ondska och ofta inte på medvetet sabotage, utan helt enkelt på ens sociala situation, priviligierad och isolerad från vanligt folk.

Anonym sa...

att avfärda alla kritiker till vänsterregeringar som dumma, döva och blinda är ynkligt. exakt som findus säger, inte kamratligt någonstans. det är lätt att avfärda någon men desto svårare att se djupet och komplexiteten att rapportera från den bredd av länder som utrikeskorren lars palmgren gör. det är lätt att trampa på, men desto svårare att peka på exakta brister. jag anser inte att detta inlägget ens fyller sin funktion, då alla meningar är dels korta, dels tagna ur sitt sammanhang. om du har en ståndpunkt där du aktivt dissekerar någons text, gör det noggrant då! att bara dissa någon fyller ingen funktion förutom den som kallas nätmobbing på den här sidan atlanten.

Anonym sa...

Lars Palmgren kan spanska och läser latinamerikansk press.